NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

HIER PLEGEN ZE ABORTUS MET EEN HEKSENDRANKJE!

17 nov 2016
  •  
leestijd 3 minuten
Witches-Heart-23301-Copy
In Curaçao is het plegen van een abortus illegaal. Er zijn wel artsen die het voor je willen doen. Alleen kost het dan veel geld. En veel meiden hebben dat niet. Dus wat doe je dan? Dan ga je zelf een baby-dodend drankje brouwen. Of je koopt een in elkaar geknutselde pil. Ik wist het niet, maar dit gebeurt dus.
Ik ontdekte dit tijdens een app gesprek met mijn vriendinnetje die op Curacao woont. We begonnen het gesprek over Wilders (vraag me niet waarom) en over dat de politiek zo aan het ontsporen is. Vervolgens dwaalde we af over de SGP en ChristenUnie. Die de discussie over abortus illegaliseren willen heropenen.

SLECHTE VOORLICHTING

Ze vertelde over de situatie in Curacao. “Er heerst een onwetendheid rondom anticonceptie. Condooms zijn te duur. Seksuele voorlichting is er nauwelijks. En abortus plegen? Dat is dus illegaal.” Wat? Dat wist ik niet. En ik moet zeggen dat ik er best wel van schrok. Misschien verklaart dát waarom er zoveel alleenstaande tienermoeders zijn.
Fallback image for card

HOE ZIT DAT?

In Nederland worden de kosten voor een abortus betaald vanuit een subsidieregeling. Dit valt onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. In Curaçao is dat niet zo. Wel zijn er een aantal huisartsen die illegaal kunnen helpen. Maar enkel bij fikse betaling. En veel meiden hebben dat geld niet. Dus wat doe je dan? Dan ga je zelf voor doktertje spelen.

GROOT TABOE

En dat is niet alles. Naast dat het illegaal is heerst er ook een flink taboe op het plegen van abortus, en praten over seks opzich. Via mijn vriendinnetje kwam ik met Sheila in aanraking. Sheila woont ook in Curaçao. En heeft twee jaar geleden zelf haar zwangerschap afgebroken. Niet omdat ze geen geld had voor de dokter. Maar omdat ze er niet openlijk over wilde praten. In plaats daarvan koos zij voor zo’n ‘heksendrankje’.

HET HEKSENDRANKJE

Haar vriendje bracht haar in contact met een Dominicaanse vrouw. Die zelfgemaakte ‘heksendrankjes’ verkocht op marktjes in Curaçao. Deze drankjes worden van verschillende kruiden gemaakt. Zoals: Basora Pretu, Yerba die Kacho of Cinnamon Bush.
Fallback image for card
Naast dit drankje is er ook een andere methode: pillen slikken. Deze pillen worden illegaal ingevoerd vanuit o.a. Venezuela en de Dominicaanse Republiek. Sheila koos voor het drankje en heeft daarmee een ‘kita e yiu’ ondergaan. Oftewel ‘het kind weggehaald’.

GROTE RISICO’S

Het zelf afbreken is natuurlijk niet goed. En dit zal ongetwijfeld niet alleen in de Antilliaanse cultuur voorkomen. Het innemen van deze kruiden en pillen kunnen heftige complicaties meebrengen. Sheila kreeg last van hevige bloedingen en krampen. En het is geen garantie voor een abortus.
Als je niet voldoende inneemt of wanneer de samenstelling van de pillen niet juist is kan dit ook nog eens ernstige schade aanrichten bij je ongeboren kindje. En jezelf! Infecties, en/of blijvende schade aan de baarmoeder hebben we dan nog achterwege gelaten.
Bij Sheila was dit gelukkig niet het geval. Ze heeft ondanks haar illegale abortus toch nog het geluk gehad onlangs moeder te worden. Wel kijkt ze met een erg naar gevoel terug op die tijd.
Fallback image for card

CONCLUSIE

Dit kunnen we natuurlijk voorkomen. Vrij simpel ook. In één woord? ‘CONDOOMS!’ Voorkomt een berg, kost een beetje.
Grapje, dat is natuurlijk wat kort door de bocht. Het is fijn om te weten dat onze politiek liever negatieve uitspraken over de Antillen doet. Zoals Wilders; ‘Ik wil minder Antilianen in ons Welvarende land’ Dan dat ze meehelpen om dit soort kwesties aan de kaak te stellen. We geven vrouwen in Curacao hierdoor bijna geen keuze dan het criminele circuit in te gaan. Het is de taak aan de politiek om deze discussie aan te gaan. Want ook de Antillen hoort bij het Nederlandse koninkrijk.
Door Fannie