BNNVARA

wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Heeft muziek een helende werking?

9 okt 2019
  •  
leestijd 3 minuten
189ac6b5-d884-11e9-abcc-02b7b76bf47f-1

Foto: Paradise City (Canvas)

Mario Goossens, de drummer van de band Triggerfinger, bezocht zes steden die zware klappen hebben gekregen. Een ding bleken ze gemeen te hebben: de helende kracht van muziek.

De Amerikaanse stad New Orleans werd in 2005 getroffen door een gigantische ramp: orkaan Katrina raasde over de stad. Miljoenen mensen raakten hun huis kwijt. Toen Mario Goossens, de drummer van de band Triggerfinger, enige tijd later naar de stad afreisde bleek dat de inwoners van de stad hun kracht haalden uit iets wellicht onverwachts, namelijk: muziek.  

Na het bezoek aan deze stad vervolgde Goossens zijn reis naar onder andere grote steden in Haïti, Noord-Ierland, Rwanda, Japan en Amerika. Dit deed hij in zijn zoektocht naar de kracht van muziek voor het Belgische programma Paradise City. Hij vertelt erover in Spijkers met Koppen.

Mario Goossens in Spijkers met Koppen 

Overeind houden

‘Muziek heeft de kracht om iets te overkomen. Ofwel voor jezelf of voor de stad. In het geval van New Orleans gaat het over iemand die vindt dat hij weer in de stad moet zijn. Want het is zijn stad en hij moet die stad en de muziek overeind houden.’ Een heel groot deel van de zwarte inwoners van New Orleans moest gedwongen uit hun stad geëvacueerd worden. De huizen waren verwoest. ‘Ze hebben jarenlang moeten wachten, maar ze zijn uiteindelijk teruggekeerd.’

Getroffen

Alle bestemmingen die Goossens heeft aangedaan met zijn programma hebben een ding gemeen. Allemaal zijn ze getroffen door een ramp. In Belfast zijn de naweeën van ‘The Troubles’ nog altijd te voelen. Haïti werd in 2010 getroffen door een zware aardbeving. Rwanda lijdt nog altijd onder de genocide van 1994. Detroit gaat gebukt onder het zware racisme en de slechte economische situatie. En Japan leeft nog altijd met de gevolgen van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

Fragment uit 'De Muur' (2014)

Verdeeld

Belfast is een verdeelde stad, met aan de ene kant de katholieken en aan de andere kant de protestanten. Goossens kwam midden in de stad, gewoon op straat, een gospelkoor tegen. ‘Een koor met alle rassen, alle mensen bij elkaar gegooid. De oprichter zei: "Er is maar een ding dat moet als je bij mijn koor wil komen: je moet goed kunnen zingen." En ondertussen hebben ze over de honderd leden.’ En het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat dit goed verloopt. Er staat tot op de dag van vandaag namelijk nog altijd een zogenoemde ‘Peace Wall’ tussen de katholieke en de protestantse wijk in Belfast. ’s Avonds worden de poorten nog iedere dag gesloten. Zodat de protestanten niet naar de katholieke kant van de stad kunnen en andersom. ‘Daarom is het zo ontzettend bijzonder dat dat koor bestaat. Dat de enige regel is dat je moet kunnen zingen. Dat is toch mooi’, zegt Goossens.

Schermafbeelding 2019-10-09 om 13.14.59

Foto: Koor in Belfast, bron: Paradise City (Canvas)

Radioactief

In Japan ontmoette Goossens een 83-jarige ‘Taiko-drummer’. Hij maakte op jonge leeftijd de atoombommen mee, zijn broertje werd verbrand en hijzelf was radioactief geworden. ‘Hij raakte in een sociaal isolement. Mensen dachten dat hij besmettelijk was. Hij sloot zichzelf op en wilde niets meer te maken hebben met de maatschappij, want die discrimineerde hem.’ In die periode stortte hij zich volledig op de Taiko. Dat heeft hem er doorheen geholpen.

Schermafbeelding 2019-10-09 om 13.17.03
Foto: Goossens bespeelt de Taiko in Japan, bron: Paradise City (Canvas)

Goossens heeft al veel mogen reizen, maar de reizen voor deze serie hebben extra veel indruk op hem gemaakt. ‘Ik heb verschrikkelijke dingen gezien, maar dit heeft mij veranderd omdat telkens die muziek weer heel belangrijk was. Je ziet mensen veranderen vanaf het moment dat zij muziek beginnen te spelen.’

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar