Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Hebben we niet een nieuw protestlied nodig?

24 okt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
DSC03905

Een nieuwe protestgolf verdient een nieuw protestlied, dacht Sander Hoogendoorn en hij belde zanger Blanks.

 

Zitten we in een nieuwe protestgolf? Dit vroeg 3FM-dj Sander Hoogendoorn zich af en belde onlangs met Jacqueline van Stekelenburg, hoogleraar verandering en sociaal conflict aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Ja, dat zitten we zeker!’ zegt ze in Sanders Vriendenteam. Zij dook in onderzoeksdata vanaf 1900 en ontdekte een protestpiek in de jaren zestig van de vorige eeuw, uiteraard, maar óók een vanaf 2008, vergelijkbaar met de jaren zestig. ‘Toen ontstond de financiële crisis. In 2011 had je de occupy-beweging en de Arabische Lente.’ En de protesten bleven maar komen. In 2014 waren in Amsterdam ruim tweehonderd protesten aangemeld bij de politie, vorig jaar waren dat er 1081.

 

Volgens Van Stekelenburg komt een protestgolf niet alleen met groeiende onvrede. ‘Niet alle onvrede maakt opstandig. Er moet ook een clubje of iemand zijn die bereid is om te mobiliseren. Om actie te organiseren.’ Er is dus iemand nodig die geld en/of tijd investeert. En dan nog iets: ‘Zien demonstreren doet demonstreren. Je raakt geïnspireerd en denkt: “dat is best wel een goed idee!”’ Ten slotte: als je al eens geprotesteerd hebt, is dat een uitstekende voorspeller van toekomstig protest. ‘Je bent al eens alle barrières over gegaan om toch een keer te gaan demonstreren. Dan doe je het een volgende keer gemakkelijker.’

 

Na het gesprek met Van Stekelenburg draait Sander natuurlijk een protestlied: Bob Dyland met The Times They Are a-Changin'. Een protestklassieker.


Tijden veranderen, inderdaad, en dus verdient een nieuwe protestgolf een nieuw protestlied. Sander belt zanger Blanks en vraagt hem: wil jij (met je online achterban) een nieuw protestlied maken?
Het lied is af. Blanks bezingt de nieuwe protestgolf:

Meer over:

, ,