Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Heb jij een ‘gaydar’?

  •  
07-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8139 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-02-04 om 11.28.25

Jurre Geluk en Jamaal Hussain

© Spuiten en Slikken

In een oogwenk weten of een man óók op mannen valt; dat is een gaydar. Veel homomannen zeggen er eentje te hebben. Maar bestaat het ook echt?

Een ding is zeker: als er iemand is die in ieder geval geen gaydar heeft, dan is het Jurre Geluk wel. ‘Hoe erg ik wel niet had gehoopt dat ik een gaydar had gehad. Ik kan niet te lang naar een jongen kijken, omdat ik bang ben een klap in mijn gezicht te krijgen’, vertelt hij in Spuiten en Slikken. In sommige gevallen denkt Jurre wel te kunnen zien waar iemand op valt, maar in de meeste gevallen blijft het voor hem gissen.

Team homo vs. team hetero
Jurre en Jamaal Hussein nemen de proef op de som: ze gaan de strijd aan met ‘team hetero’, bestaande uit Sahil Amar Aïssa en Arda Kaya. Wie weet er de geaardheid van de meeste mannen goed in te schatten? En alvast een dikke disclaimer van Jurre: ‘We gaan vandaag gewoon een heel lelijk potje labelen, kaderen en uitsluiten. Er zijn natuurlijk veel meer seksuele voorkeuren dan alleen straight en gay.’

Test je eigen gaydar!
Wat is een gaydar?
Maar wat is nou precies een gaydar? Expert seksualiteit Belle Barbé legt het haarfijn uit: ‘Een gaydar houdt in dat je op basis van hoe iemand eruitziet of hoe iemand zich gedraagt weet of diegene homoseksueel is of niet. We zijn gewend om in twee hokjes te denken: mannelijk en vrouwelijk. Als we een man zien die meer vrouwelijke trekjes heeft, en dan bedoel ik dingen die wij als maatschappij als vrouwelijk hebben bestempeld, dan zorgt dat voor een soort kortsluiting in je hoofd en denk je: dan moet hij wel gay zijn.’ Hokjesdenken dus. ‘We willen graag mensen labelen omdat dit de wereld overzichtelijk maakt, maar dat hele hokjesdenken is niet meer van deze tijd. En gelukkig zien we ook dat mensen dat een beetje loslaten en zijn wie ze willen zijn en verliefd worden op wie ze verliefd willen worden.’

Uitslag
Benieuwd hoe het team van Spuiten en Slikken het ervan af heeft gebracht? Zowel team homo als team hetero heeft twee antwoorden goed. ‘Je kan niet aan kleding, lichaamstaal of lievelingsdier zien of iemand gay of straight is’, concludeert Jurre.
Hokjesdenken
Mannen moeten zich als man gedragen, en vrouwen als vrouw. Waarom eigenlijk? Waarom denken we zo in hokjes? Het denken in gendernormen is nog volop vertegenwoordigd in de maatschappij. In kleine dingen: een meisje achter de speelgoedkeuken in de Intertoys-folder, en zeker geen jongetje. Of in grote dingen: hele beroepsgroepen die mannelijk óf vrouwelijk zijn. Lees er meer over!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.