Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Wij zijn voor eerlijke huurprijzen en helpen je in de strijd.

Happy Coming Out Day!

11-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
b90746dade3d569fb419622c194250ca
In 2015 kwam 3,3% van de jongeren uit de kast. Dit was in 2014 nog 2,8%. Huh. Hoe dan? Nou, jongeren vinden het steeds makkelijker om er open over te zijn dat ze van twee walletjes eten. Het heterohokje verliest het daarom aan populariteit. In 2015 is het aantal biseksuelen bijna verdubbeld ten opzichte van 2012.

Weg met de hokjes

Deze stijging lijkt meerdere oorzaken te hebben. Jongeren willen sowieso minder in hokjes geplaatst worden. Dus ga je het biseksuele hokje in. Nee, dat is niet waar. Maar het gebied van de biseksueel lijkt net iets grijzer dan dat van de homo, lesbiënne of hetero. Het sneller uit de kast komen als biseksueel heeft trouwens ook te maken met media. Vroeger werden biseksuelen geportretteerd als sletterige stereotypes die hard gaan op seks met alles dat ademhaalt. Geil. In 2016 lijkt dit veranderd en is het beeld realistischer. De biseksueel wordt niet enkel series ingeroepen om een avondje uit spannender te doen lijken. En deze verandering in populaire cultuur lijkt invloed te hebben op jongeren. De drempel om toe te geven dat je geïnteresseerd bent in twee geslachten lijkt lager. En er is meer ruimte voor experimenteren. Dubbel feest!

Maar we zijn er nog niet

Toch wordt biseksualiteit nog niet altijd volledig geaccepteerd helaas. De helft van de biseksuelen kan zichzelf niet volledig uiten of voelt zich niet serieus genomen. Ook bij lesbiënnes is dit het geval. Er is een gebrek aan vrouwelijke rolmodellen die voor de hele groep spreken. Toch durven vrouwen wel hand in hand over straat, maar bij mannen ligt dit anders. Hetero vriendinnen lopen namelijk ook regelmatig hand in hand. Mannen doen dit minder snel. Homomannen en mannelijke biseksuelen durven daarom minder snel helemaal zichzelf te zijn. Dit omdat zij zich toch nog vaak veroordeeld voelen door de maatschappij. Hier is veel ruimte voor verandering. Doe een beetje lief dus!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar