Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Glenn Helder & Rick Brandsteder // Suriname

5 jan 2017
  •  
leestijd 2 minuten
GWhoutkaproute
Een voormalig stukje Nederland in de tropen. Met een prachtig regenwoud, dichte jungle en onberekenbare wegen. De aftrap van het nieuwe seizoen De Gevaarlijkste Wegen Van de Wereld is voor oud-profvoetballer en percussionist Glenn Helder en presentator Rick Brandsteder! Zij toeren in deze eerste afleveringen over de levensaderen van het indrukwekkende Suriname!

Dag 1: Paramaribo – Afobaka Dam

Ze starten hun tocht van Paramaribo naar Afobaka Dam, vlakbij het Brokopondo meer. De weg die ook wel bekend staat als de bauxietweg. Gekenmerkt door de rode kleur en gehobbel alsof je in een fokking centrifuge zit. Vroeger reden vrachtwagens vol bauxiet af en aan om er in Suralco aluminium van te maken. Maar de mijnen raakten uitgeput. Met een hoop verlaten fabrieken tot gevolg.
Terwijl Rick er graag een feestje zou willen geven, vindt Glenn die verlaten fabriekshallen behoorlijk intens. Bij de oversteek van de Surinamerivier zijn ze alle twee even stil. Mán wat is dat mooi! Na 10 uur rijden komen ze bij het Brokopondo meer, zo groot als de provincie Utrecht. En ooit aangelegd om de eerder bezochte fabriek te voorzien van stroom. Een mooie slaapplek voor de mannen. Truste!
GWsurinamerivier

Dag 2: Brokopondo – Stone Island

Dag twee staat in het teken van de goudzoekers. Door het vrachtverkeer is deze weg behoorlijk aan flarden gereden. En alleen met een 4-wiel aangedreven auto te berijden. Helemáál kut als het wegdek nat is. En laat het nu net die nacht geregend hebben… Feest!
De jongens komen ook langs een goudmijn, waar mannen dag in dag uit in de bloedhitte zoeken naar goud. Ze huren allemaal een stukje grond. Maar garanties worden niet gegeven. Behoorlijk heftig, maar zoals ze zelf zeggen; “Wat kunnen we anders?” In hetzelfde plaatsje ontmoeten Rick en Glenn de dames van plezier. Maar voor plezier doen ze het niet. “Ik heb elke dag nog spijt. Maar ik kán niets anders hier…”
GWstoneisland

Dag 3: Stone Island – Kevin Ranch – Blanche Marie

Dag 3 volgen Rick en Glenn de Savanneroute. Ze rijden dwars door de jungle richting het westen van Suriname. Het eerste stuk is vooral kilometers maken. Maar door de enorme regenval net in de periode dat Glenn en Rick er zijn, staan sommige delen van de weg compléét onder water. Maar ja, een andere route is er niet. Na een lange intensieve zeiknatte dag eindigen de jongens op een fruitplantage. Waar ze hun eigen tentje op mogen zetten.
GWblanchemarie

Dag 4: Blanche Marie - Apoera

De laatste dag. Op naar Apoera! Hiervoor volgen ze de route waar houtkap centraal staat. Iets wat daar nog megaveel gebeurt. En dat is behoorlijk te merken aan de wegen. Hele bossen liggen op de weg en de hobbels voelen ook weer als vanouds. Voor ze de haven van Apoera bereiken maken ze een kleine omweg langs een vervallen treinremise. In de jaren 70 is er een spoor aangelegd van Apoera naar de bauxietmijn. Zowel de mijn als het treinspoor is door de burgeroorlog eind jaren 80’ nooit in gebruik genomen. Na een prachtige, indrukwekkende tocht bereiken ze de haven.
Tot volgende week!
De Gevaarlijkste Wegen Van De Wereld, elke woensdag 20:30 uur bij BNN op NPO3!