Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

First FaceTime Date | Hoe Kris Kross de wereld overneemt

28 nov 2017
  •  
leestijd 5 minuten
Schermafbeelding 2017-11-24 om 16.06.09
Waar heel Nederland enkel keuze had tussen dance, industrial en house, bracht Kris Kross ook R&B, soul, hiphop en trap. Resultaat? De hitsingle ‘SEX’ draait op volle toeren de hele wereld over, van Nederland tot in Azië, waarbij ieder feestje al uitverkocht is voordat je er überhaupt vanaf wist. Afgelopen vrijdag brachten ze een nieuwe heerlijke track uit: ‘Gone is the Night’. Vandaag facetimen we daarom even met Kris Kross en vertellen zij over hun eerste keren.
De muziekscene is sterk veranderd sinds jullie begonnen met draaien, mede dankzij jullie. Als we het dan toch hebben over muziek van toen en nu: Wat is ’t verschil met jullie allereerste optreden als trio en nu?
“Toen wij begonnen was er veel house en techno. We gingen zelf ook vaak naar zulke feestjes. Nineties muziek hoorde je helemaal niet meer. Wij vonden het heel erg jammer dat we die sound nergens meer terug hoorden. Het was niet onze eerste dj-klus, maar wel onze eerste keer als Kris Kross Amsterdam toen we die avond in Club Up voor 250 man draaiden. We begonnen onze eigen avonden eigenlijk, omdat we onze favoriete muziek misten in de club scene. Dat een klein feestje voor vrienden zou uitgroeien tot wat het nu is, hadden we nooit verwacht. Wij hebben het toen gewoon goed getimed. Nu zijn we toch wel geëvalueerd en staan we op een podium met Hardwell en Armin van Buuren. Dan kom je niet weg met alleen het draaien Snoop Dogg. We hebben een stijl gecreëerd die toch die nineties feeling brengt maar dan wel van nu.”
Wat was het moment dat jullie dachten: "Oké, na dit optreden zal het écht iets gaan worden"?
In Nederland gingen we echt al supergoed. Onze eerste gig was in Denemarken, ons nummer ‘SEX’ stond daar op nummer vier. Dat sloeg bij het publiek zo goed aan, dat iedereen losging en vanaf dat moment wisten we ‘dit gaat wat worden’.”…
En dat is het zeker, want jullie fans zitten overal. Hoe was het om voor het eerst internationaal te gaan?
We stonden op het EXIT-festival in Servië. In een soort vallei, het leken wel ruïnes. We stonden voor het eerst tussen allemaal grote namen. Sander was best een beetje zenuwachtig. Jordy minder. Wij hadden geen special-effecten, dat was alleen voor de grote dj’s. Maar zonder dat alles hebben we er nog steeds een knalfeest van gemaakt. Mannen die massaal hun shirt uittrokken. We zijn er echt achter gekomen dat Nederland wel het moeilijkste land is om voor op te treden. Als je Nederlanders aan het dansen krijgt, krijg je de hele wereld aan het dansen. Dat is ook wel de reden dat we zoveel goede Dj’s hebben. Servië was echt geweldig. We deden sitdowns en 10.000 man ging zitten. In Nederland heb je heel veel festivals, heel veel feesten, en in Servië heb je maar 1 of 2 keer festivals per jaar. Die energie krijg je terug en dat is gewoon mooi om mee te maken.”
Behalve dat jullie door de (inter)nationale hitlijsten knalden, haalden jullie met ‘SEX' zeven keer goud en drie keer platina. Dit nummer verbrak alle records en heeft inmiddels 450 miljoen streams op Spotify. Goud winnen voelt als iets wat alleen in de sportwereld voorkomt. Hoe voelt het voor jullie als DJ om voor de eerste keer goud te winnen?  
De eerste keer kregen we bij RTL Late Night een gouden plaat uitgereikt. Dat is echt als een kleine jongensdroom die uitkwam. Iedere dag was er wel een feestje. In Engeland op nummer vier. Ergens anders weer in de top 40. Zaten we in Azië, hoor je je eigen nummer. DJ’en is echt een beroep geworden en wij zijn best bescheiden jongens. Dus het was gek om in één keer een artiest te zijn. Ik vergelijk een dj-optreden altijd met voetbal. Het optreden zelf duurt maar een uurtje, maar de voorbereidingen en alles wat erbij komt kijken dat is gewoon knetterhard werken, als je de top wilt bereiken.”
De juiste namen voor hitjes bedenken gaat jullie wel goed af. Waarom de naam Kris Kross?
De naam Kris Kross ontstond op een feestje zes jaar terug. Het feestje heette 1991 Kris Kross en dekte eigenlijk onze lading van ‘alles door elkaar’. Ons kindje was geboren. We werden steeds vaker geboekt als dj-act. We werden steeds bekender en dachten dat het doodzonde zou zijn om een nieuwe naam te nemen. We hebben toen contact opgezocht met de échte Kris Kross uit Amerika ter goedkeuring. Dit was even spannend, want voor hetzelfde geld krijg je een dikke claim. Gelukkig, was hij juist heel erg vereerd en trots. Hij vroeg zelfs om een keer samen te werken.”
Jullie zijn een trio, maar de meeste DJ’s draaien alleen. Hoe gaat dat met z’n drietjes achter een draaitafel?
Sander en Jordy draaien en Yuki is de MC. We zien onszelf meer als een live-act. We dansen volop en staan met CO2-kanonnen te knallen. Ons optreden is interactief. Het is daardoor echt een pluspunt om met zijn drieën te zijn. Soms draait de een even alleen en gaat de ander even los. Het werkt heel positief.
Populair zijn jullie zeker. Vervelend misschien, want deze vraag móeten we gewoon stellen. Hoe was de eerste keer dat een chick vroeg of ze mee backstage mocht?
Je voelt je wel gevleid. Het is leuk dat je waardering krijgt in wat je doet. Ik vind dat iets positiefs. Tuurlijk zijn er meiden die soms te enthousiast zijn. We hebben vroeger weleens een fan mee backstage genomen. Maar nu hebben we alle drie een vriendin. Het lijkt altijd spannender dan dat het is, iemand backstage meenemen. Sta je in dan in een hokje met je rider en je drankjes. Het is vergelijkbaar met in de kleedkamer wachten totdat je op mag.”
Het succes kan niet op. Maar hoe is het nou als dj om voor de eerste keer voor een leeg publiek te draaien?
We stonden op een urban feest, maar er was wel wat ouder publiek aanwezig. Het was ook een feest voor een wat oudere doelgroep. We waren toen net begonnen en je zag mensen kijken van wat doet die gast met lang haar en een bandje om? Dat viel verkeerd. We waren niet de echte Kris Kross. Wij hadden daar gewoon niet moeten staan, het kwam niet over. Hoeveel geld we ook verdienen, voor ons is het meest kostbare mensen laten dansen. Daarom zijn we ook kieskeuriger geworden in het aannemen van boekingen.
Voor een leeg publiek draaien is in ieder geval verleden tijd. Wat kunnen we in de toekomst nog van Kris Kross verwachten?
Met Ronnie Flex komt er een single aan en hij is geniaal. We zijn echt onder de indruk van hem. Die plaat zijn we nu aan het afmaken. Het liefst brengen we ‘m uit rond Valentijnsdag, maar dat weten we nog niet. Daarnaast komt er ook nog een plaat aan met een Engelse boyband: The Vamps. En onze nieuwste single is afgelopen vrijdag uitgekomen en dat zal in 2018 nog wel doorlopen. Daarnaast gaan we een eigen festival beginnen. Eigenlijk willen gewoon alleen maar dingen doen die we leuk vinden.
Voor alles is een eerste keer, maar First Facetime Date lees je volgende week gewoon wéér. Dan hangen we weer met een toffe BN-er aan de digi-lijn…