BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

FIFA 18 krijgt van mij nu al een rode kaart

4 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-09-04 om 16.49.57

Mijn beste vriendin en ik ploffen elke maandagavond op de bank. Eerst kijken we een serie op Netflix en daarna spelen we twee of drie potjes FIFA. De afgelopen jaren was dit op mijn vertrouwde Xbox 360 met FIFA 14. Ajax’ sterkste veldspeler is de allang vergeten Bojan. En Pellè staat in de spits bij Feyenoord. Ik heb het spel 3 jaar lang elke maandagavond gespeeld.

Als je die van achteren doet kan het een rode kaart zijn.

In juni kreeg ik een Xbox One met FIFA 17. Eindelijk een upgrade! Helaas: Evert ten Napel en Youri Mulder kunnen nog steeds ‘tekkels’ niet uitspreken. En als je die van achteren doet kan het een rode kaart zijn of een vermaning van een scheidsrechter met houten legohandjes. En een ‘nat’ veld moet je nog steeds benaderen als een spel op de ijsvloer van Thialf.

We spelen altijd op semi-prof tegen een Aziatische middenmoter.

Ik zal bekennen: mijn vriendin en ik spelen altijd samen in één team en altijd met Classic XI. Dat heet gewoon valsspelen als je dit titanenteam kiest als je tégen vrienden speelt. We spelen altijd op semi-prof tegen een Aziatische middenmoter. Veroordeel me niet: we willen gewoon winnen als het kan met een paar mooie goals.

We willen gewoon met ’n akka dwars door de verdeding slalommen.

Er is in FIFA 17 ook een halfzachte storymode ‘The Journey’, waar EA vol op heeft ingezet. Een zouteloos verhaaltje over een zekere ‘Alex Hunter’ wiens opa en vader ook voetballers waren en nu de kans van zijn leven…. Zzzzzzz. Als ik een dramaserie wil zien, dan hebben we daarvoor het bovengenoemde Netflix. Helaas zijn de meeste tussenfilmpje in storymode niet te skippen. Ik wil gewoon van 35 meter de bal in de kruising hameren. En met een belachelijke akka door de verdediging slalommen.

Ik wil ballen, geen ballen zien

Is het je wel eens opgevallen dat vanaf het tweede seizoen van een serie het altijd gaat over de onderlinge relaties in plaats van het plot? Maar ik kijk niet naar Suits om te zien of Mike dat lekkere wijf eindelijk gaat ballen. Ik wil Mike louche zakenmensen met juridische slimmigheden zien tackelen, zoals in seizoen 1. Datzelfde onzalige idee hebben de makers van FIFA: we gaan vol op het emotionele orgel. Maar het interesseert me geen reet dat Alex een divisie teruggezet wordt als hij het net met zijn opa heeft bijgelegd.
Volgens mij kun je beter een goed uitgewerkte FIFA Street modus toevoegen. En huur Evert en Youri nog een weekje in, om eindelijk eens wat nieuwe Nederlandse voicelines te horen. Maar EA kiest met FIFA 18 voor twee andere investeringen: nieuwe motioncaptures van Cristiano Ronaldo (leuk, maar jammer als iedereen straks wijdbeens klaarstaat voor een vrije trap) en een release op Nintendo Switch, dat toch vooral gericht lijkt op de voetbalmarkt in Azië. Verder is er een legertje goedkope krachten ingehuurd voor wat herstelwerk aan de gezichten die het minste lijken. Dat is eigenlijk alleen maar goed nieuws voor Jasper Cillessen.
Dus ik sta echt niet in de rij straks op 29 september voor FIFA 18. Dan vlieg ik nog liever met machoman Zlatan door het universum op mijn tellie. Ik zie het wel weer met FIFA 21.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar