Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Etnisch profileren: dat kan toch niet?!

29-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
542 keer bekeken
  •  
serhat-beyazkaya-O4nfJhBRaxU-unsplash

Etniciteit mag meegewogen worden in de overwegingen van de Koninklijke Marechaussee om iemand staande te houden. Europarlementariër Samira Rafaela noemt het dehumaniserend.

Een week geleden oordeelt de rechtbank dat de Koninklijke Marechaussee bij grenscontroles mag letten op iemands vermeende etniciteit en op basis daarvan iemand uit de rij mag halen en controleren. De rechtbank noemt het geen etnisch profileren, maar D66-Europarlementariër Samira Rafaela denkt daar heel anders over.

Rafaela is bang dat wij het normaal zijn gaan vinden dat etniciteit onderdeel blijft van risicoprofielen en selectiebeslissingen. ‘Omdat we de afgelopen jaren te vaak hebben gezien en geconstateerd dat mensen daar benadeeld door worden. Ik kan begrijpen dat als we op een gegeven moment met zijn allen, als maatschappij, hebben geaccepteerd dat het normaal is om mensen te groeperen naar etniciteit of huidskleur, dat dan vergeten wordt om daar kritische vragen bij te stellen’, vertelt ze bij De Nieuws BV.

Het gebeurt namelijk overal, op alle niveaus. ‘Stop met het gebruik van etniciteit als onderdeel van risicoprofielen, en niet alleen bij de politie, douane of Koninklijke Marechaussee. Ook als het gaat om andere lagen in de samenleving. Of dat nu de Belastingdienst is of de beveiliging in het Europees Parlement. Want daar heb ik zelf ook ervaring mee.’ Zelf heeft Rafaela in haar werk als Europarlementariër ook te maken gekregen met extra controles vanwege haar etniciteit, zo schrijft ze in haar column voor Joop.

“In de situatie dat ik uit Accra kwam, bleek dat ‘snel lopen’ in combinatie met het hebben van alleen handbagage zo opvallend was dat ik extra gecontroleerd moest worden en hiervoor staande werd gehouden. Er werden extra vragen gesteld over o.a. mijn verblijf in Ghana en of ik contant geld bij me had. […]

[…] Niet alleen op Schiphol, maar ook in het Europees Parlement heb ik te maken gehad met extra controles omdat men niet wilde geloven dat ik een Europarlementariër ben. Dit terwijl ik door een speciaal voor Europarlementariërs bestemde uitgang naar buiten liep. Alsnog wilde men het niet van me aannemen. Er werd later door een medewerker verklaard dat ze extra controleren, omdat er veel diefstallen plaatsvinden. In dat licht werd ik dus bekeken door de beveiliging van het Europees Parlement. Ook bleek dat ze nog even extra hadden gekeken op de ‘lijst’ of ik wel echt ‘MEP’ was.”

‘Het is heel dehumaniserend’, vertelt Rafaela. ‘Het is dehumaniserend op het moment dat je ineens verdacht wordt gemaakt. En op het moment dat er extra vragen worden gesteld over wie jij bent en of jij hier wel mag zijn. Of dat nu op het vliegveld is, of bij het Europees Parlement.’

Het oplossen van dit probleem is makkelijker gezegd dan gedaan. ‘Het lastige aan etnisch profileren is dat je er de vinger niet op kan leggen. En tuurlijk gaat men niet zomaar toegeven dat etniciteit een onderdeel is, maar we hebben uiteindelijk ook gezien dat er een patroon is, en dat etniciteit in veel processen heeft meegespeeld.’ Daarnaast is er volgens Rafaela een gebrek aan transparantie. Er wordt niet eerlijk meegedeeld wat de reden is dat iemand uit de rij gehaald wordt. Er worden drogredenen als ‘te snel lopen’ of ‘met handbagage reizen’ aangehaald. Daarnaast is etnisch profileren, volgens Rafaela, helemaal niet effectief. ‘Sterker nog: het beschadigt het vertrouwen dat burgers hebben in onze instanties.’

Door Carolien Ronde
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!