NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Enig kind zijn zielig? Hou toch op

30 mei 2017
  •  
leestijd 3 minuten
Enigkind
Millenials. Media houden maar niet op met schrijven over deze ‘bijster-interessante’ groep jongvolwassenen. We zouden lui zijn. We zouden te veel feesten. We zouden geen verantwoordelijkheid nemen. En ga zo maar door. Mweh. Naar mijn mening wordt er énorm veel bullshit geschreven over mijn lieftallige generatie. Door wie? De generaties ervoor natuurlijk.
Maar dat laat niet weg dat er ook steeds meer interessante feitjes boven tafel komen over millenials. En dat is dan weer wél leuk. Want wist je bijvoorbeeld dat steeds minder millenials kinderen nemen? Dit komt door de onzekere positie van twintigers. Iets met tijdelijke contracten, de anticonceptiepil, overbevolking en vervuiling. En dus is de tijd van grote gezinnen voorbij. Zielig! Althans, dat vinden de generaties voor ons dan weer. Verrassend.
En dan heb je aan mij net de verkeerde. Want ik ben enig kind. Sad, hoor ik je denken. Nou, nee. Opgroeien in deze kleine gezinsformatie was eigenlijk dikke priem. Alle aandacht voor mij! Nee grapje, maar eigenlijk is het wel zo. Ik was (en ben) de enige zorg van mijn ouders. Als het op kinderen aan komt dan. En dat is best fijn. Daarom krijg ik ook altijd nog net geen kippenvel als mensen vragen: “Mis je het dan niet om een broer of zus te hebben?” Want wat je niet hebt, kan je ook niet missen. Lijkt me. Ik vraag toch ook niet aan jou of je het mist om een wagenpark met zes Lamborghini’s en drie Maserati’s in alle kleuren van de regenboog te hebben? Dat zou een beetje gek zijn.
Daarom wil ik voor nu en voor altijd het gedachtegoed dat enig kindjes zielig zijn de wereld uithelpen. Dat zijn we niet. Ik mocht vroeger bijvoorbeeld altijd mijn beste vriendinnetje overal mee naartoe op sleeptouw nemen. Feest! Niet een vervelend broertje of zusje, nee, je allerbeste mattie. Hoe leuk is dat! Wintersport, verjaardagen, zomervakantie, de hele mikmak. Overal ging ze mee naartoe. En als dat een keer niet het geval was, dan maakte ik altijd plenty nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Want mijn ouders gingen niet alleen in een hutje op de hei zitten met mij. Nee, we gingen naar een camping of hotel dat speciaal was ingericht voor kinderen. Met kidsclubs en dat soort ongein. Awesome.
Misschien denk je nu leuk voor je, maar daar komt wel bij dat je fokking verwend bent. Want dat zijn alle enig kinderen. Ook dat is niet waar. Als ik mijn omgeving moet geloven dan. En ik kan het bevestigen als ik kijk naar alle enig kinderen die ik ken. Natuurlijk zitten er wat verwende krengen bij. Maar goed, er zijn ook genoeg verwende krengen met broers en zussen. Dat is het leven. Enig kinderen vormen hier geen uitzondering in.
Ook is bewezen dat enig kinderen niet eenzaam zijn, goede sociale vaardigheden hebben en intelligenter én gelukkiger zijn dan kinderen met broers en zussen. Steek die maar in je zak. Of in je oor. Of waar je ‘m dan ook wil hebben. Enig kinderen hebben daarnaast een grotere motivatie om te presteren. Die herken ik dan weer wel. Verliezen is geen optie. Een spelletje spelen met mij is ook niet leuk. Maar goed als dat het enige is…
Maxime
Door Maxime