NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Drunk Trophies is een platform voor dronken kleptomanen

20 dec 2018
  •  
leestijd 3 minuten
DRUNK
In iedereen schuilt een dronken kleptomaan. Wanneer er nét iets te veel alcohol in het bloed zit is de verleiding om iets mee te nemen uit een bar of club soms niet meer te weerstaan. Dus besluit je om dat ene bierglas, die kleurrijke asbak of dat enorme verkeersbord gewoon lekker mee naar huis te nemen. Dat doen we toch allemaal?
Bij de Amsterdamse jeneverfabrikant Jajem realiseerden ze zich ook dat dronken mensen pikken. Dankzij onder meer hun drankje. Dat zorgde voor schuldgevoelens bij Jajem. Daarom roepen zij vlak voor de kerst de ‘ Drunk Trophies ’ actie in het leven. Een gemoedelijke actie om de gestolen goederen weer bij de rechtmatige eigenaars terug te krijgen. Ik sprak met Jamie van der Will en Sunny Bakhtiar van Jajem over deze unieke actie.

Waarom zijn jullie deze actie gestart?

“In onze horecazaken zien wij regelmatig dingen verdwijnen, soms zelfs items waarvan je niet verwacht dat mensen ze makkelijk mee kunnen nemen. Zo hebben wij een opgezette fret die om de haverklap gejat wordt. Wij realiseren ons dat we met onze jenever indirect zelf ook verantwoordelijk zijn voor deze stelerijen. Dus vonden wij het belangrijk om er wat aan te gaan doen. Samen met Tim Arts van Topanga & Kapowski zijn wij daarom de Drunken Trophies actie gestart.”
“Wij roepen mensen op om hun gestolen objecten, met het verhaal naar ons in te zenden via de website. Mocht iemand iets tegenkomen dat van hen is, dan kunnen ze het terug claimen. Wij zorgen er dan natuurlijk voor dat het gepikte object terugkomt op de plek waar het thuishoort. Het idee om dit te gaan doen lag er al een tijdje, de timing is nu perfect. Op deze manier kunnen mensen het nieuwe jaar in gaan met een schone lei.”

Hoe zijn jullie aan de eerste objecten gekomen?

“De eerste items hebben wij zelf verzameld. Deze kwamen bij ons thuis, bij vrienden en zelfs uit ons eigen kantoor vandaan. We zijn zelf dus ook niet helemaal onschuldig. Deze eerste items zijn we gaan fotograferen en hebben we op de website gezet. De items die wij nu van anderen binnenkrijgen, komen anoniem op de website te staan. Niemand hoeft dus bang te zijn dat ze later gepakt worden voor het stelen. Wij spelen niet voor rechter, maar willen wel dat het eerlijk verloopt.”
“Ondertussen hebben we ook al wat aanmeldingen binnengekregen van anderen. Het gaat van heel klein naar best wel groot. Iemand had een spork van een specifiek restaurant ingestuurd, maar we hebben ook al een enorm verkeersbord van het Ziggodome voorbij zien komen. We moedigen mensen natuurlijk niet aan om nu speciaal dingen te gaan stelen voor deze actie, maar juist om het eerlijk terug te brengen. Iedereen mag z’n spullen uploaden op de website, maakt niet uit waar het vandaan komt. Hoe we het logistiek gaan doen weten we nog niet, maar dat komt wel goed.”

Hoelang willen jullie Drunken Trophies in stand houden?

“Het plan is om dit een jaar te gaan doen. We zijn pas net begonnen, we verwachten dat er nog een hoop gestolen items ingestuurd gaan worden. We willen daarom ook iedereen vragen om dit voorbeeld te gaan volgen, zo kan je voor jezelf schoon schip maken. Natuurlijk is het de bedoeling dat zoveel mogelijk items geclaimd worden. Maar alles wat er uiteindelijk overblijft willen we volgend jaar, rond de kerst, gaan tentoonstellen.”
Of deze 106 gestolen dixi's ook ingeleverd worden bij Drunk Trophies is nog maar de vraag. 

Meer over:

, , ,