Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Wij zijn voor eerlijke huurprijzen en helpen je in de strijd.

Destijds minderjarige pardonners komen in aanmerking voor een paspoort. Wanneer volgt de rest?

26-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1856 keer bekeken
  •  
marine

Marine

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol heeft zojuist bekend gemaakt dat alle mensen die ten tijde van het generaal pardon minderjarig waren, alsnog in aanmerking komen voor een paspoort. Goed nieuws. Maar wanneer volgt de rest van de groep?

In reactie op de vorige week aangenomen motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk en CDA-Kamerlid Anne Kuik heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol besloten alle mensen die ten tijde van het Generaal Pardon (2007) minderjarig waren alsnog in aanmerking te laten komen voor een paspoort. 

Per 1 juni zal de wetswijziging ingaan en zal deze groep dus een paspoort kunnen aanvragen. Dan zal Marine Officier van Justitie kunnen worden, Yosef eindelijk geen tweederangsburger meer zijn, Dina niet enkel meer les kunnen geven over de werking van de democratie, maar ook daadwerkelijk zelf kunnen stemmen en Dianna kan eindelijk vrij reizen. 

Meerderjarige pardonners
Maar met deze wetswijziging is het nog niet voor iedereen geregeld. Deze minderjarige pardonners betreft zo'n dertig procent van de hele groep. Voor de rest blijft de situatie vooralsnog onveranderd. 

Vluchtelingenwerk, die een maand geleden met een petitie is gestart zegt het hier niet bij te laten. 'Wij vinden dat de staatssecretaris de volledige wens van de Tweede Kamer moet uitvoeren. Zodat alle pardonners volledig deel uit mogen maken van de Nederlandse samenleving. Tot die tijd strijden wij door'. 
Hoe zit het? 
  • Generaal Pardon - 2007. In 2007 kregen zo’n 27.000 mensen via het zogenaamde ‘generaal pardon’ een verblijfsvergunning. Het ging hier om mensen die al lange tijd in Nederland wonen of kinderen die hun geboorteland, of dat van hun ouders, amper kennen. Met die verblijfsvergunning konden zij in Nederland blijven en zouden ze het land niet uit worden gezet. Enige tijd later zouden ze dan in aanmerking komen voor een Nederlands paspoort.
  • Wetswijziging - 2009. Maar door een wetswijziging in 2009 bleek dat voor een grote groep onmogelijk. Voor de aanvraag hadden ze vanaf dat moment namelijk documenten uit het land van herkomst nodig. In veel gevallen zijn de mensen waar het hier om gaat helemaal niet in het bezit van deze documenten, wat het voor hen onmogelijk maakt in Nederland een paspoort aan te vragen.
  • Motie - februari 2021. Dat leed wordt erkend door de Tweede Kamer, die vorige maand een motie heeft aangenomen om deze groep alsnog de mogelijkheid te geven een Nederlands paspoort te krijgen. Maar daarmee is het nog niet geregeld.
  • Onderzoek - maart 2021. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol raadt de motie even later af en zegt opnieuw onderzoek te willen instellen. Ze heeft het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) gevraagd de bestaande onderzoeken nog eens op een rij te zetten. Vervolgens moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aanwijzen welke mensen, om welke redenen, welke problemen ervaren. Voor de zomer is de beoogde deadline.
  • Tweede motie - april 2021. In een tweede motie pleit de Tweede Kamer de staatssecretaris voor directe uitvoeren van de eerder aangenomen motie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar