Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

Delic liet de gekke Gerda’s achter zich om over de wereld te reizen

15 jun 2018
  •  
leestijd 4 minuten
c6cd600242b7b5a31f394016f79c9a9277182170
Delic, is back! Wie? Delic, oftewel Peter Blom – die Nederlandse producer, bekend van de hiphopgroep Opgezwolle. Gelukkig voor ons komt aan iedere reis een eind. Delic lanceert namelijk een nieuw project: ‘Kidnap At The Noodle Shop’.  De afgelopen jaren schreef Delic een verhaal van acht hoofdstukken en schilderde daar acht doeken bij. Daarnaast maakte hij een nieuw album: een soundtrack die het verhaal in acht nummers vertelt . Reden genoeg om uit te vogelen wat er achter dit verhaal van Delic zit. 
We hebben al tien jaar niks meer van je gehoord! Vertel, waarom ben je juist nu terug gekomen?
Dit had verschillende redenen. Ik ben gaan reizen en schilderen en jarenlang met dit project bezig geweest. Ook had ik een akkefietje met de Belastingdienst. Ik had een enorme schuld opgebouwd. Om middenin dat drama even te ontsnappen aan het dagelijks leven luisterde ik veel naar muziek. Dat bracht mij op het idee om een album te creëren dat een anderen wereld vormt. Als een soort film waar je binnen kan stappen om even nergens anders aan te denken. 
Ja, de belastingdienst sucks. Maar kreeg je dan geen hulp van je platenlabel? 
Ik had voor mezelf besloten om onafhankelijk te zijn - ik wilde mijn eigen muziek uitbrengen zonder dat ik ergens aan vast zat. Dus geen grote platenmaatschappij, maar een eigen label. Dus ik regelde alles zelf. En als je dan in de sloot ligt wil je geen touw aannemen van iemand waar je niet mee wil samenwerken. Dus ik benlekker blijven dobberen en zelf naar de kant toe gezwommen. 
Ha, je neemt me nu al  mee in gedachtes. Watis zo te gek aan Hong Kong dat we juist daar naar toe moeten ontsnappen? 
Ik vind muziek uit de hele wereld interessant. Je hoort in mijn muziek veel Oosterse en Arabische riedeltjes terug - ik vind verschillende sounds met elkaar combineren gewoon te gek. Zo hou ik ook van Chinese snaarinstrumenten. Hong Kong was een tussenstop op mijn wereldreis. Ik reisde daarna door naar Singapore, Maleisie, Thailand, Rusland en Oost en Noord Europa.
We kennen je werk vooral van Opgezwolle. Waarom ben je destijds gestopt na een tijd waarin jonkels werden gedraaid alsof het shag is? En ik bedoel daar natuurlijk het succes mee.
Nou, we hadden elk weekend optredens, we waren altijd samen en we hadden veel nachtelijke shows. Het was een hectische tijd. Ik hou ontzettend veel van muziek maken en ik kijk er met plezier op terug, Maar uiteindelijk bleek ik behoefte te hebben aan een sabbatical. Tijdens mijn sabbatical heb ik mijn liefde voor schilderen en reizen ontdekt.En dat gaf mij weer inspiratie voor mijn nieuwe project.
Sinds de opkomst van Opgezwolle is er veel veranderd. Waarom kies je er juist in het digitale tijdperk voor voor je jezelf bewust uit de schijnwerpers te houden?
Dit project heeft vijf jaar geduurd. Ik ben gewoon bezig geweest. Ik ga niet roepen “over vijf jaar komt er wat”. Wanneer ik iets af heb laat ik het zien en verder zit ik lekker in mijn tekenkamer. Ik denk dat mensen iets wat tof is vanzelf wel vinden. Ik heb zelf niet de behoefte of de tijd om 24/7 te vertellen wat ik aan het doen ben. Maar het directe contact wat ik nu met mijn volgers via Facebook heb is wel vet.
Hoe combineer je straks op het podium te staan met schilderen en tekenen? Gaat het een het ander niet in de weg zitten? 
Ik ben sowieso een happy camperals ik creatieve dingen kan maken. Van jongs af aan had ik de droom om striptekenaar te worden.Het toffe van verschillende dingen oppakken is dat ik nu alles wat ik doe met de wereld kan delen. Maar als het niet hoeft, hoef ik niet per se in het middelpunt te staan en zit ik ook prima in mijn tekenhokje. 
Je gaf net aan dat je een stille jongen bent, maar we zijn nu natuurlijk benieuwd naar je plannen. Hoe ga je iedereen hier weer veroveren? Kunnen we cartoons verwachten?
Mijn focus ligt nu op dit project. Ik hoef niet iedereen te veroveren want wat ik maak zal toch altijd een selecte groep liefhebbers aantrekken en dat is prima. Watde toekomst brengt kan ik nog niet echt zeggen. Ik laat me graag meenemen. Ik weeg gewoon af of ik iets vet zou vinden om te maken en dan ga ik ervoor. Net zoals ik bij dit project heb gedaan. 
Ben je nu ook nieuwsgierig naar Delics toevluchtoord? Zijn nieuwe werk is vanaf zaterdag 8 september  te zien bij GO Gallery in Amsterdam. Het album  Kidnap At The NoodleShop is vanaf vandaag beschikbaar als  pre-order . Een preview van de eerste drie hoofdstukken is te bekijken op  delic-music.com
Voor alles is een eerste keer, maar First Facetime Date lees je volgende keer gewoon wéér. Dus blijf ons gewoon volgen want de volgende keer hangen we gewoon weer met een toffe BN-er aan de digi-lijn.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's