Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

BOOS wint De Zilveren Nipkowschijf 2022 & Paul Witteman ontvangt oeuvreprijs

16-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1230 keer bekeken
  •  
Nipkow22

BOOS heeft met de uitzending over The Voice of Holland de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Het is voor het eerst dat een online uitzending genomineerd werd voor deze prijs. Paul Witteman heeft de Ere Zilveren Nipkowschijf voor zijn gehele oeuvre in ontvangst genomen.

BOOS - This is the Voice, winnaar Zilveren Nipkowschijf 2022

1920_boospersfoto

De jury schrijft: ‘Dit is de waardering van de jury voor voorbeeldig programma maken. Het journalistieke spitwerk werd met grote toewijding en geduld uitgevoerd. De makers stelden zich niet tevreden met een enkel verhaal, maar groeven door tot zij een dossier hadden dat diepe indruk maakte door de omvang en de ernst van de misstanden.’

Kijk hieronder: BOOS - This is the Voice

Paul Witteman, Ere Zilveren Nipkowschijf

Paul Witteman

Paul Witteman

© Annemieke van der Togt

De jury schrijft: 'Paul Witteman zal de televisiegeschiedenis ingaan als een programmamaker die in de jaren 90 als geen ander zijn stempel heeft gedrukt op de informatieve sector. Hij was en is niet alleen een voortreffelijk presentator, maar ook een intelligent interviewer, die zich met schijnbaar groot gemak op de moeilijkste gebieden begeeft. Hij heeft gedenkwaardige interviews gemaakt met zeer uiteenlopende mensen. Hij heeft psychiaters geïnterviewd, maar ook psychopaten: het eerste interview met een stalker was van Witteman. Hij heeft jarenlang in een praatprogramma mensen met grote emotionele problemen meevoelend, maar nooit klef aan het woord gelaten. Witteman laat iedereen in zijn waarde, of het nu de minister-president is of een plagiaat plegende hoogleraar. Maar hij laat wel ondubbelzinnig blijken dat hij de waarheid horen wil, en niets dan de waarheid.'

In de VARAgids sprak Witteman over de prijs. 

Viel het afscheid van Podium Witteman je zwaar? Podium Witteman maakten we met z’n allen: de redactie en de musici samen. In al z’n compleetheid het mooiste programma dat ik gemaakt heb en in die zin voelt het zwaar. Ik denk dat ik de goede beslissing heb genomen, maar aan een opgelucht gevoel ben ik nog niet toe.
Wat zegt een Ere Zilveren Nipkowschijf je? Een spectaculaire eer dat toevallig samenvalt met mijn vertrek en het bereiken van de 75 jaar. De gewone heb ik in 1876 gekregen geloof ik en deze zag ik totaal niet aankomen. Na 35 jaar televisie is dit toch de hoogst denkbare eer.
Zit er een houdbaarheidsleeftijd aan anchorman zijn? Aan ieder vak zit een einde, maar bij een programma dat je moet presenteren en de kijkers je gast zijn moet je scherp zijn en blijven en bij de zoveelste uitvoering van een strijkkwartet van Haydn nog steeds geraakt overkomen. Het combineren van al die zaken is zwaar en daarom moet je op je hoogtepunt stoppen.
Maar jij stopt toch nooit? Weldegelijk! De eerste aanbiedingen zijn al binnen, maar de ene hand zegt tegen de ander: niet op ingaan. Ik heb de juiste beslissing op het juiste moment genomen. Wel maak ik een voorbehoud voor een aanbieding die ik niet kan weigeren. Een prachtig muziekfestival presenteren bijvoorbeeld. Maar wel eenmalig.

Kijk hieronder: Witteman 75 - Vakgenoten over zijn werk

Nederland móet eerlijker en gelijkwaardiger. Help je mee? Steun BNNVARA en doneer.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

jan de groote
jan de groote17 jun. 2022 - 11:24

Ik ben niet eens met de programma boos houd Tim hofman zelf aan de regels en zeg de vrouwen de waarheid . Is er bijwijs van ik vind dit moet stoppen waar is Nederland bezig om artiesten zwarte te maken zoeken vrouwen geld van artiesten ik vind Tim hofman zijn zilveren nipkowschijf in leveren ik gun deze programma niet . Ik vind jullie goede programma maken en niet mensen zwarte te maken dat moet stoppen .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!