Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

DE WAARHEID OVER NEUSPEUTEREN

24 mrt 2017
  •  
leestijd 3 minuten
Schermafbeelding 2017-03-23 om 11.48.54
Neuspeuteren. Of het nou stiekem is of niet, we hebben het allemaal wel eens gedaan. Dat is algemeen bekend. Maar iedere dag als ik in de file sta, irriteert het me weer. Mensen in de andere auto’s die massaal lekker gaan op snot uit hun neus eten. Zo vies. Het wordt nog net niet als lijm gebruikt om de tanden op elkaar te plakken. Waarom doen mensen dit? Snot in je mond is niet echt een culinair hoogstandje. Laat staan dat je het ook daadwerkelijk doorslikt. Hoe hebben we onszelf dit aangeleerd? En waarom?

Info strooien over snotfanaten

Eerst even wat info over het welbekende fenomeen. Neuspeuteren is een natuurlijk verschijnsel dat bij mensen, apen en halfapen voorkomt. Ja echt, ik maak deze vergelijking. Meer dan 90% van de Nederlanders peutert wel eens in zijn of haar neus. Best veel! Het ligt er wel aan in welke mate je dit doet. Sommigen doen het overal en altijd. En anderen doen het stiekem op de wc. Iets gebruiksvriendelijker.
Maar neuspeuteren is dus wel een menselijk dingetje. Wat wel een beetje naar is, is dat van de 90% van de mensen die het doet, maar de helft zijn of haar snotje in een zakdoekje doet. Iewl. Maar het kan nóg ranziger: 10% eet het lieftalllige snotje namelijk op. Lekker. Maar waarom? Het lijkt wel een tik. We doen het als we ons vervelen. Misschien vinden we het dan lekker. Vandaar het gezegde “zit niet zo uit je neus te vreten?”
Fallback image for card

Snot en je gezondheid

Nou ga je niet dood gelukkig als je snotjes eet. Deze bestaan namelijk uit samengesteld water, antilichamen, antibacteriële stoffen, bacteriën en stof. Lijkt wel scheikunde. En nu we toch bezig zijn, hier een lesje Nederlands erbij: er zijn namelijk allerlei mooie verhalen te vinden over het eten van snotjes. Verhaal 1 over hoe snot goed is voor de weerstand. Verhaal 2 over hoe snot slecht is voor je weerstand. En verhaal 3 over hoe je een zeer neusje krijgt van snot.
Ik was daarom benieuwd naar de waarheid. Want wat is het nut van snotjes eten? Ik besloot de dokter te bellen. Hij wilde wel graag anoniem blijven. Doen we niet moeilijk over. Volgens de dokter zonder naam is het onzin dat je snotjes moet gaan eten omdat het goed voor je is. Verhaal 1 ontkracht. Per dag produceren we 1 tot 1,5 liter snot. Dit is onderdeel van onze lichaamssappen. Dus die paar bolletjes die je in je mond stopt, helpen je weerstand niet. Maar het is ook niet slecht voor je. Verhaal 2 ontkracht. Het kan namelijk geen kwaad. Maar het is wel verstandig om zachte dingen gebruiken om mee in je neus te peuteren. Dit om je neus te beschermen want je kan er wel een zeer neusje van krijgen. Verhaal 3 bevestigd.
Fallback image for card

Zoek een andere hobby

Dus misschien helpt het eten van snotjes en misschien ook niet. Maar de volgende keer als je in de auto naar huis zit, kies dan iets anders om in je mond te doen. Een smintje of iets anders. Helpt ook tegen verveling. Snotjes zijn niet nodig. Denk namelijk aan de mensen in de andere auto’s. Die moeten zien hoe jij snot eet en worden er mogelijk misselijk van. Niet meer doen graag.