BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De tijdlijn van Wendy Varela | Het InstaMuseum

1 mrt 2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
weindypsd
In het InstaMuseum spreken we kunstenaars met een museumwaardige tijdlijn. Hoe weten deze creatievelingen zich te onderscheiden van de rest en wat inspireert ze? In het InstaMuseum kom je erachter.
Deze week:  kunstenaar Wendy Varela (24)
De Rotterdamse Wendy studeert Grafisch Vormgeving aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam en maakt daarnaast collages, EP-covers en video content voor het festival Right About Now in Amsterdam waar ze momenteel stage loopt. Ik spreek met haar af in de Huiskamer op Rotterdam Centraal.
Judith (BNNVARA): Hoi Wendy! Hoe komen je collages tot stand?
Wendy: Ik zoek eerst een foto op het internet die ik mooi vind - of ik gebruik mijn eigen foto’s - en vervolgens bewerk ik deze in Photoshop. Dan voeg ik andere afbeeldingen toe. Ik probeer verschillende dingen uit en knip en plak net zolang tot ik het mooi vind en het één geheel wordt.
Waarom is je account @Wendypendybanks?
Dat is eigenlijk heel random. Wendy Pendy rijmt gewoon lekker en veel mensen noemen me zo. Banks komt van de Engelse artiest Jacob Banks, van wie ik fan ben. 
1Instamuseum01032019
Was je  vroeger al zo creatief?
Nee, totaal niet. Voordat ik aan deze opleiding begon heb ik eerst de opleiding frontoffice manager afgerond. Daarna ben ik pas echt na gaan denken over wat ik eigenlijk wilde doen. Mijn impulsiviteit versterkt het maken van radicale keuzes dus ik ben iets totaal anders gaan studeren, namelijk grafische vormgeving. Ik heb tijdens deze opleiding ontdekt dat dit heel goed bij mij past en ik hierin door wil. Ik vind mezelf eigenlijk een beetje een laatbloeier wat betreft mijn creatieve ontwikkeling. 
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Voornamelijk door te kijken naar fantasy-films en naar het werk van andere kunstenaars zoals JR, een Franse fotograaf die mij enorm inspireert. Als ik bezig ben met het maken van een collage maak ik eigenlijk vooral mijn hoofd leeg. Ik kan er helemaal in opgaan. Het werkt heel therapeutisch.   
Waar ben je het meest trots op? 
Vorig jaar was er op school een designcompetitie voor een tentoonstelling van het Museum Prinsenhof in Delft. De tien beste posters werden tentoongesteld en mijn werk werd uiteindelijk gekozen. Ik vind het erg gaaf dat mijn ontwerp in een museum heeft gehangen.  Verder ben ik ook trots op een EP-cover die ik heb ontworpen.
2Instamuseum01032019
Hoe belangrijk is Instagram voor je?
Het is mijn portfolio en visitekaartje. Ik ben benaderd door  VPRO Dorst , Artefaqt en nu dus door BNNVARA - via mijn Instagram. Bij Artefaqt kun je een kleine selectie van mijn werk kopen, dus op die manier verdien ik ook wat met mijn werk. Ook post ik dagelijks nieuw werk op Instagram en dat wordt beloond met likes en leuke reacties, wat mij alleen maar meer motiveert om nog meer werk te maken.
3Instamuseum01032019

© EP-cover Butterflies

  EP-cover Butterflies
Wat wil je graag in de toekomst nog bereiken?
Mijn droom is om heel groot te worden en nog heel veel werk te maken. Naast het maken van collages wil ik ook graag experimenteren met prints op katoenen tassen of T-shirts. Ik wil werken als autonoom kunstenaar en maken wat ik zelf wil. Niet in een kooi zitten, maar een beetje vliegen. Mijn collages zijn nu 2D en vrij plat omdat ik het bestand exporteer als één laag, nadat ik klaar ben fotoshoppen. Ik probeer het wel af en toe te combineren met film. Ik verlang naar meer concept en verdieping. Ook zou ik graag een serie willen maken, dus meerdere collages gekoppeld aan een bepaald thema.
Aan wat voor thema’s zit je dan bijvoorbeeld te denken?
Ik ben heel maatschappelijk betrokken en wil dit ook in mijn kunst terug laten komen door me te richten op de onderlaag van de maatschappij. Zo is Dressember een initiatief waarin vrouwen elke dag van de maand december een jurk aan doen om aandacht te vragen voor moderne slavernij. Ik heb hiervoor een collage gemaakt genaamd  Young Heroes.  Hierin zie je een jongen die verdrietig kijkt en zich verbergt, maar tegelijkertijd gewicht heft. De boodschap is dat je sterker bent dan je denkt.
4Instamuseum01032019
Young Heroes
Meer Instamuseum? Vorige week ging Judith langs bij schilder Silas Schletterer!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar