Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan?

De tijdlijn van Marieke Bosma | Het InstaMuseum

11 apr 2019
  •  
leestijd 4 minuten
instamuseummariekebosmaomslag
In het InstaMuseum spreken we kunstenaars met een museumwaardige tijdlijn. Hoe weten deze creatievelingen zich te onderscheiden van de rest en wat inspireert ze? In het InstaMuseum kom je erachter.
Deze week: Fotografe en grafisch ontwerper Marieke Bosma (22) is woonachtig in Zwolle. Momenteel is ze druk bezig met afstuderen aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. 
Judith (BNNVARA): Hoi Marieke! Zeg, hoe zou je jouw stijl van fotograferen willen omschrijven?
Esthetisch en sferisch - bijna neigend naar dromerig en kwetsbaar. Deze stijl en manier van fotograferen is mijn handtekening. 
Je maakte vroeger ook tekeningen. Doe je dat nog steeds?
Nee, dat doe ik niet meer. Mijn tekeningen kwamen voort uit nachtmerries en dromen. Deze zijn vaak vrij duister. Tijdens het tekenen van die dromen was ik een aantal uur volop gefocust op de tekening en hoe ik dat gevoel van een droom het beste kon overbrengen,  omdat het vaak duistere dromen waren zat ik ook lang in de sfeer van die tekening. Ik werd er niet gelukkig van. De laatste keer dat ik een potlood op papier heb gezet is bijna vijf jaar geleden. 
Verder lag op het gebied van tekenen de lat nogal hoog nadat een tekening genaamd:  A case of you  zoveel mensen bereikte en iemand hem zelfs liet tatoeëren. Ik ben gestopt op mijn hoogtepunt. 
Ik ben erg perfectionistisch, de tekeningen die hierna zouden komen zouden hetzelfde level of hoger moeten halen. Nu ik ouder ben besef ik me steeds meer dat het om het proces gaat in plaats van om het eindresultaat, dus wie weet begin ik in de toekomst weer met tekenen. Maar op dit moment ligt mijn passie bij ontwerpen en fotograferen. 
instamuseummariekebosma1

© Onrust

Onrust en A case of you 
Wat vind je zo leuk aan fotograferen?
Het contact met het model vind ik heel leuk - iemand leren kennen en op zijn of haar gemak stellen, om vervolgens samen iets te creëren. Met fotografie ben ik minder kritisch. Het gaat om mijn gevoel en het proces, ik leg het moment vast zoals het is. 
mariekebosmainstamuseum5
Zit er een verhaal achter de dingen die je maakt?
In mijn grafische werk ben ik graag bezig met sociale vraagstukken. Ik vind het heel interessant om die onderwerpen te duiken en mijn eigen mening te vormen of misschien zelfs oplossingen te genereren voor het vraagstuk. Tijdens het schrijven en ontwerpen van mijn scriptie merkte ik ook dat ik politieke onderwerpen heel interessant vond. Mijn scriptie gaat dan ook over de identiteit van Nederland en de complexiteit van nationalite identiteit.
Doordat ik op de academie bij haast elke opdracht sociaal geëngageerd bezig ben, vind ik het fijn om dit los te laten bij mijn fotografie. Ik vind het heel interessant om meisjes en jongens te fotograferen die net tussen kind en volwassen-zijn in zitten. Dat je er dus iets kinderlijks in kan zien, maar dat het ook trekken heeft van volwassenheid. Die overgang vind ik heel fascinerend.
Waar ben je het meest trots op?
Op dit moment ben ik het meest trots op mijn scriptie. Ook omdat ik deze net heb afgerond. Het is gewoon heel fijn om een fysiek boek voor je te hebben waar je lang aan hebt gewerkt. Ik vond het heel interessant om mij in onderwerpen als nationalisme, nationale identiteit, en uniformiteit te storten. En om te onderzoeken op welke vlakken de kunst- en ontwerpsector kan bijdragen aan saamhorigheid in een natie door middel van vormgeving op het gebied van normatieve, functionele en emotionele identificatie.  
instamuseummariekebosma2

© Foto’s modeshow Tess van Zalinge

Foto’s modeshow Tess van Zalinge
Ook doe je modefotografie. Kun je hier wat meer over vertellen?
Afgelopen jaar liep ik stage bij modeontwerpster Tess van Zalinge. Daar was ik werkzaam als onder andere fotograaf. Ik studeer Grafisch Ontwerp, maar met deze stage ging ik buiten mijn comfort zone. Tess haalt voor haar werk inspiratie uit Nederlands erfgoed. Dit was een enorme inspiratiebron voor mij, en mijn scriptie was dan ook een logisch vervolg op mijn stageperiode. De kennis die ik bij Tess heb opgedaan over onder andere klederdracht hoop ik toe te passen in mijn afstudeerontwerp.
Wat zijn je plannen voor het aankomende jaar?
Momenteel ben ik druk met afstuderen. Mijn scriptie was het vooronderzoek voor mijn afstudeerwerk. Mijn afstudeerwerk kan van allles worden: een expositie een kledingstuk, een foto serie of een boek. Het word voor mij ook een verrassing wat er uit komt, en dat maakt het heel spannend en leuk.
Daarnaast wil mij het komend jaar gaan focussen op fotografie. Ik heb daar nu simpelweg geen tijd voor, maar ik mis het wel. Vrije projecten vind ik heel leuk om te doen, omdat ik dan alle artistieke vrijheid heb.  
Verder kijk ik het gewoon even aan. Ik leer en ontdek steeds weer nieuwe dingen waar ik mij dan in verdiep. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen. Wel weet ik dat mijn toekomst niet in Zwolle ligt. Ik vind het een erg fijne stad en voel me er thuis, maar de mogelijkheden zijn hier beperkt.
instamuseummariekebosma3
Scriptie: Wij-land, hoe de kunst- en ontwerpsector kan bijdragen aan de identificatie met Nederland.
Meer InstaMuseum? Vorige week sprak Judith met Jazzmin Nilsson

Meer over dit onderwerp