Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

De tijdlijn van *Glitterstudio | Het InstaMuseum

21 dec 2018
  •  
leestijd 4 minuten
thumb_glitterstudio
In het InstaMuseum spreken we kunstenaars met een museumwaardige tijdlijn. Hoe weten deze creatievelingen zich te onderscheiden van de rest en wat inspireert ze? In het InstaMuseum kom je erachter.
Jana Blom (28) en Caitlin Berner (25) zijn samen *Glitterstudio. Ze werken als grafisch design en VJ duo, hebben een kleurboek voor volwassen uitgebracht en doen nog veel meer toffe dingen.

Hoe is *Glitterstudio ontstaan?

Caitlin: “We kennen elkaar van de KABK (De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag). We studeerden daar allebei de grafische opleiding en zaten in hetzelfde jaar.”
Jana: “Er waren wat andere mensen die een anti-kraak studio hadden. Dat is vet chill dachten wij, want in je studentenkamertje werken aan projecten is gewoon niet handig. Een week later hadden we een pand gevonden waar we in konden. We hadden een schoolproject waar je een instrument moest maken met de eerste letter van je achternaam. Tijdens het knutselen kwamen we er allebei niet echt uit, maar toen we naar elkaars dingen keken beseften we ons dat het perfect bij elkaar paste. En toevallig hadden we ook nog eens dezelfde letter in onze naam. We voegden onze projecten samen en sindsdien werken we samen.”

Jullie doen heel veel dingen: VJ’en, vormgeving, videoclips maken en noem maar op. Hoe werkt dat samen?

Jana: “Met VJ’en zijn we een soort van visuele dj’s. We verzorgen ter plekke beelden die bij het feestje passen.”
Caitlin: “Het ontwerpen komt soms weer terug tijdens het VJ’en maar andersom gebeurt precies hetzelfde.”
Jana: “In de meeste gevallen werken we met een combinatie van digitaal en analoog.”
Caitlin: “Meestal beginnen we los van elkaar, maar kijken we vaak bij elkaar waardoor je weer tot andere inzichten komt.”
Jana: “Er wordt vaak een combinatie van elementen gekozen zodat het uiteindelijk een combinatie van ons beide is.”
Caitlin: “Zelfs bij een project waar je in je eentje aan werkt zit er toch bijna elke keer iets in van de ander.”

Wat doen jullie als er geen inspiratie is?

Caitlin: “Huilen in een hoekje. Nee, grapje. Op de KABK heb ik geleerd dat er altijd wel een moment komt dat de inspiratie er opeens is.”
Jana: “Het voordeel is ook dat we samen werken. Als de ene er even niet in zit dan kan de ander het project overnemen. Het kan dan best zo zijn dat je na een half uurtje opeens denkt: Ooja! En zelf weer verder gaat.”
Caitlin: “Ik kijk ook veel naar andere ontwerpers op Instagram die toffe dingen maken, zoals Brodie Kaman , Ines Cox of Team Thursday .”
Jana: “Instagram is een museum dat je zelf kan cureren.”

Op welk project zijn jullie heel trots?

Caitlin: “We doen heel veel verschillende dingen dus het is lastig om daar één ding van uit te kiezen.”
Jana: “De videoclip die we voor Pitou hebben gemaakt is wel iets waar veel dingen in samen zijn gekomen.”  
Caitlin: “Ja dat was wel cool. Het is VJ’en, grafisch en je kan er goed een verhaal in kwijt.”
Jana: “Veel projecten lopen ook al heel lang maar die vergeten we soms. Zoals bijvoorbeeld ‘Familiecryptografie’. Dat is een project waar we woorden verzamelden die binnen een familie of vriendengroep een betekenis hebben, maar die anderen niet kennen.”

Jullie hebben vorige week een kleurboek uitgebracht. Waarom een kleurboek?

Caitlin: “Een aantal jaar geleden waren kleurboeken voor volwassen opeens heel populair. Veel van die kleurboeken waren saaie mandela’s.”
Jana: “Alles was hetzelfde, maar waarom kan het niet elke keer anders zijn. Een foto kan bijvoorbeeld ook een kleurplaat zijn. We wilden iets met verschillende technieken en uiteindelijk hebben we vijftig verschillende platen verzameld van kunstenaars die we samen hebben gevoegd in ons eigen kleurboek.”
jebentzelfeenkleurboek 38

Vinden jullie jezelf succesvol?

Jana: “Vaak zeggen anderen mensen dat we heel erg lekker aan het gaan zijn, maar dat is een beeld dat via Instagram wordt gevormd. Zo heel veel plaatsen we daar niet op en veel dingen die erop staan zijn ook eigen initiatieven waar we helemaal geen geld mee verdienen. Toch zorgt het voor nieuwe opdrachten.”
Caitlin: “Sommige klussen die we krijgen zijn niet per sé de leukste opdrachten, creatief gezien. Ik denk dat het een mythe is dat andere studio’s waar we tegen op kijken dat niet hebben. Het lijkt vaak alsof het heel lekker gaat maar buiten die internet bubbel moeten zij ook minder leuke klussen doen.”
Jana: “Er zijn wel veel studio’s die alleen in opdracht werken. Wij hebben honderdduizend ideeën die we naast de opdrachten heel graag willen doen. Dat houdt ons heel erg bezig.”
Caitlin: “Je moet ook investeren. Kleine projecten doen waarvan je de waarde misschien niet meteen ziet en daardoor denkt dat het niet heel interessant is, maar waar later opeens iets tofs uit voortkomt.”
Jana: “Ik denk dat je door zoiets als dat kleurboek jezelf ook in de aandacht brengt.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

Jana: “Er broeien wel een aantal dingetjes. Expositie achtige dingetjes en samenwerkingen. We vinden het ook altijd heel leuk om samen te werken met mensen die we vet vinden. Het lijkt ons bijvoorbeeld vet om met Vormlust iets te doen. Zij zijn namelijk de Rotterdamse clique en wij meer de Haagse.”
Caitlin: “Het organiseren van een expositie lijkt me heel vet. Dat je kan nadenken over hoe dat er uit gaat zien en dat je er zelf heel erg mee bezig bent.”
Jana: “Ik denk wel dat onze toekomst gaat naar het initiëren van evenementen in combinatie met het grafisch vormgeven. Of dat nou een expositie is of iedereen uitnodigen om te komen knutselen.”
Jana: “Misschien hebben we over een paar jaar wel een uitstapje gedaan naar Berlijn of New York met *Glitterstudio.”
Caitlin: “En hopelijk ook meer de vrijheid om onze eigen projecten te doen.
Jana: Waar er nog genoeg van zijn.”
Screen Shot 2018-12-21 at 23.04.49
Lees hier het vorige InstaMuseum met tattoo artist Sophie Jane.

Meer over:

, ,