BNNVARA
Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De perikelen van de millenial

24-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
tumblr_odltwabZXb1ufcy7qo1_500
Wij millenials hebben het moeilijk. Tijdens het opgroeien worden we volgepompt met verwachtingen door onze lieve generatie X ouders. Je kan alles worden wat je wil. Je kan overal wonen. Je kan reizen tot je er bij neervalt. Maar zoals Shakespeare ooit al zei, verwachtingen zijn de basis van heel veel ellende. Of iets in die trant. Hij bedoelde er dat in ieder geval mee. En de beste man had groot gelijk. Want straaljagerpiloot daar moet je wiskunde B voor hebben. Als het geen D is. En die shit is moeilijk. En heel ver reizen? Centjes, heel veel centjes. Ook die komen niet aanwaaien. Dus lieve mede jaren 80 en 90 kinderen: de wereld ligt níet aan jullie voeten.Geloof me, ik schrijf dit stuk niet om jullie depressief en pessimistisch achter te laten. Dit is slechts een waarschuwing die voortkomt uit ervaring. Verwacht niet te veel, dan valt het allemaal wel mee.
Schermafbeelding 2016-11-24 om 15.00.12

Shit is duur

Tuurlijk willen we allemaal in het centrum van Amsterdam of Utrecht wonen voor €300 per maand. Deceptie numéro uno. De kans om vijf soa’s tegelijk op te lopen is namelijk groter dan dat je zo’n huis vindt. Tenzij je van die rijke ouders hebt die een huis voor je kopen. Dan heb ik niks gezegd. Maar je komt al snel uit op een lening. En niet zo’n kleine ook. Een studie is namelijk ook niet gratis. En als je eindelijk vier jaar lang de stad hebt uitgewoond en in alle kroegen de barmannen- en vrouwen bij naam kent, blijf je dus achter met een schuld. Helemaal klote. Maar je hebt een diploma dus dan komt het wel goed toch? Natuurlijk. Maar met jou zijn nog veel meer studenten met een diploma. Een baan zoeken betekent dus concurrentie. Best vervelend want de banen groeien niet aan de boom tegenwoordig. En er waren altijd van die treurwilgen (ik bedoel het niet vervelend hoor) in de klas die naast het halen van achten druk bezig waren met drie stages en zes besturen. Wij geloven uiteraard dat jíj leuker bent maar dit blijft een probleem. Want die treurwilgen gaan meestal voor in deze grote, boze wereld. Jij haten. Logisch. Maar dit blijft een probleem.
Schermafbeelding 2016-11-03 om 11.53.54

Swipen voor het leven

En dan komt nog het vinden van de ware liefde anno 2016. Dat is helemaal mooi. Lekker swipen op Tinder en Happn tot je er dood bij neervalt. Heerlijk voor je zelfvertrouwen toch, al die oppervlakkige complimenten in je inbox? Absoluut. Tot je er zeventien megasaaie dates later achter komt dat dit ook niet per se the way to go is. De enige liefdesrelatie die je hier aan overhoudt is die met je kat. Want die snapt je wél en wil onbeperkt knuffelen. Of Netflixen. Het fijne aan onze generatie van millenials is dat je er eindeloos over kunt blijven schrijven. Geloof me, wij zijn intrigerend. En raar. Maar toch fantastisch. Na wat online onderzoek naar millenials kom je al snel in een negatieve spiraal. Niet oké. Daarom moeten we niet vergeten dat geboren zijn in het millenialtijdperk ook veel leuke dingen met zich meebrengt.
tumblr_odltwabZXb1ufcy7qo1_500

Toch hebben we het best leuk

Zo kan je in de zomer los op Lowlands, Down The Rabbit Hole, Awakenings, Mysteryland, Zwarte Cross, Strafwerk, Solar, ZeeZout, Georgie’s Wundergarten en ja, waar eigenlijk niet? Lekker feestjes plannen naast je studie of werk want ja, je bent tenslotte ook agenda hedonist. Werken en studeren is belangrijk maar feesten ook. Je praat het goed door te bedenken dat je af en toe ‘even moet uitwaaien.’ Wat een kutuitdrukking eigenlijk, maar het werkt wel. Ook staan we constant in contact met elkaar dankzij WhatsApp, Snapchat, Facebook Messenger, Telegram en ontelbaar veel andere social media. Dus alleen ben je nooit. Heerlijk. En vergeet bovenal niet dat jij lekker geen druk hebt van trouwen en eindeloos kinderen baren op je twintigste. Hoe chill is dat? Tot slot lukt het je uiteindelijk toch wel om alles voor elkaar te boksen. Want naast millenials zijn we zondagskinderen. Laat dat duidelijk zijn.
Pssst: vond je de plaatjes bij dit artikel ook zo tof en wil je er meer zien? Check: @gerdienillustrations op Instagram!
Door Maxime

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar