BNNVARA
Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De (on)zin van apps

04-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
emotieeten
Dat we niet meer zonder onze telefoon kunnen is wel duidelijk. De apps vliegen je om de oren. Om je dagelijkse bezigheden nét een beetje makkelijker te maken. Of om je wat meer dagelijkse bezigheden te geven. Kan ook.

Rennen voor je geld

Maar wat zelfs mét apps moeilijk blijft? Jezelf van de bank slepen. Je hardloopschoenen aantrekken. En dan ook daadwerkelijk een rondje door ’t park te rennen. Want laten we eerlijk zijn. Een digitale fitgirl die in je oren schreeuwt dat je ‘nog maar 8 kilometer’ moet rennen, is niet écht motiverend. En een app die aangeeft hoeveel calorieën je verbrandt ook niet. Want stiekem weet je zelf best dat dat nog niet eens de helft van die ene Mars is.
Precies om die reden bedachten app-makers iets wat wel zou moeten motiveren. Geld. De app Runister betaalt je voor je afgelegde kilometers. Ja, dat lees je goed. Rennen alsof je een betaalde atleet bent. Maar dan wel een die net wat minder knaken verdient. Want in level 1 krijg je zo’n 4 cent per kilometer. 4 cent! In het laatste level verdien je € 1,76. Is dat de moeite waard? De gebruiker die hiermee het meeste geld heeft verdiend, is nu € 17 rijker. En heel wat kilo’s lichter, waarschijnlijk.
Waar dat geld dan vandaag komt? Je betaalt € 1,99 om de app te downloaden. Al die 2 euro’tjes gaan in een gezamenlijke pot. Dat wordt verdeeld over de hardlopers.

Emotie-eten

Nu we het toch over een ‘healthy lifestyle’ hebben… Er komt binnenkort nog een app uit die ’t net niet helemaal is. Een app die je eet-suggesties geeft. Op basis van selfies. Het werkt zo. Je maakt een selfie. De app scant je gezicht en weet zo wat je stemming is. Op basis daarvan vertelt ie je wat je zou moeten eten. 
Dus ben je boos? Dan vertelt de app je dat je avocado’s of pure chocolade moet eten. Want dat kalmeert je. Zie je er juist ontzettend gelukkig uit? Dan moet je dingen eten die dit stabiliseren. Aardappelen of kip bijvoorbeeld.
De app wordt nu nog getest. Hopelijk ook op z’n nauwkeurigheid. Want hoe precies kan zo’n gezichtsscanner nou zijn? Kan je dit niet gewoon gebruiken als een excuus om ongezond te eten? Door gewoon een beetje ongelukkig in de camera te kijken. En dat die app dan zegt: ‘Hé, weet je wat jij zou moeten doen? Chocola eten! Zit namelijk endorfine in, en dat is precies wat jij nu nodig hebt!’
Om vervolgens spijt te hebben. En de hardloop app maar te downloaden... 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar