Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

De meest lelijke objecten vernoemd naar Nelson Mandela

18 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Mandela Zoetermeer
Vandaag precies 99 jaar geleden werd Nelson Mandela geboren! De Verenigde Naties hebben deze dag uitgeroepen tot de Nelson Mandela-dag om iedereen wereldwijd op te roepen zich 67 minuten in te zetten voor een ander. Een minuut voor elk jaar waarin Nelson Mandela zich heeft ingezet voor mensenrechten en gelijkheid voor iedereen.
Zo’n bijzonder persoon moet natuurlijk geëerd worden. Er zijn dieren, pleinen, bruggen, parken, wegen en straten naar Mandela vernoemd. Van sommige objecten in Nederland is het echter een twijfelachtige eer..
De Mandelabrug in Zoetermeer, een betonnen brug over de A12 met geel en blauw glas, was bijna vernoemd tot de ‘lelijkste plek van Nederland’. Zoetermeer ‘won’ niet, maar eindigde in de top drie. Terecht? Oordeel zelf: 
Mandela Zoetermeer
Niet alleen in Zoetermeer staat een betonnen brug vernoemd naar Mandela, ook in Arnhem bleek Mandela de inspiratie te zijn voor veel grijs en veel steen. Mandela had vast gestraald van trots als hij dit zou kunnen zien.
Mandela Arnhem
Dat was het wel toch? Nee helaas. Ook in Alkmaar vind je een Nelson Mandela brug. Eerlijk, over deze kunnen we niet alleen maar negatief schrijven. Het is de grootste beweegbare brug ter wereld! En de bereikbaarheid naar het bedrijventerrein erachter is door deze brug sterk verbeterd. Dus. Dat is ook wat waard.
Mandela Alkmaar
Oké, dit Mandelapark in Almere valt best mee, maar ook hier zien wij weer enorm veel grijs beton… Wie doet dit ook niet denken aan de meest geliefde voormalige president van Afrika?
Mandela Almere
Nog eentje dan. Uit Purmerend. Hier is niet de brug, maar het pad ernaast naar Mandela vernoemd. Lekker kleurrijk. Lekker vrolijk.
Mandela Purmerend
Gelukkig zijn er ook mooie dingen naar Nelson Mandela vernoemd. Zoals Madiba de olifant in Beekse Bergen. En vandaag gaat het natuurlijk om de persoon Nelson Mandela. Vergeet je vandaag dus niet 67 minuten in te zetten voor een ander! En de rest van het jaar natuurlijk.
Nog meer Nelson Mandela? Lees hier ons artikel met odes aan Nelson mandela van Kinderen voor Kinderen en Karin Bloemen.