Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De macht controleren.  Wij zijn voor.

03-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
506 keer bekeken
  •  
statement ad 3 juli 24_landscapepng

De macht controleren. 
Wij zijn voor. 

In de krant van vandaag, 3 juli 2024, spreekt BNNVARA zich uit over het belang van onafhankelijke journalistiek. Juist vandaag, nu de bordesfoto in alle kranten staat en het nieuwe kabinet is geïnstalleerd, vestigen we de aandacht op het belang van de vrije pers als controle van de macht. 

Mark Rutte noemde de kritische en vrije pers eerder deze week al een onderdeel van ‘het gave land’ Nederland. Het gaat verder dan dat: de vrije pers vormt een essentieel onderdeel van onze democratische rechtsstaat. Want zonder journalistiek hebben machthebbers vrij spel, met alle gevolgen van dien. 

Maar de journalistiek staat onder druk. Journalisten worden bedreigd en online bejegend. We nemen het op tegen diepe zakken die ons juridisch tegenwerken, er worden blokkades opgeworpen en journalistiek werk wordt bewust geframed als fake news. Allemaal om de eigen speelruimte te verruimen en de journalisten af te schrikken. Daarom vragen we vandaag aandacht voor het belang van journalistiek, en zetten we iedereen op scherp.

Zodat wij kritische vragen kunnen blijven stellen en tegels blijven lichten, omdat dat is wat we doen, en omdat dat onze rol is.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!