BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De Lonely Studenten Planet | Het natte bier-woordenboek

31 aug 2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
inge-rubriek

Je bent er één, je was er één of je wordt er één: De Student. Feesten tot je alleen nog maar AH Basic stokbrood kunt eten, colleges skippen omdat het kan en studentenhuizen waar Rob Geus niet vrolijk van zou worden. Kloppen die b(i)eruchte verhalen of valt het eigenlijk allemaal wel mee? En hoe werkt dat nu eigenlijk, student zijn? Dit keer: vo, lul en ijskast. De taal van de studenten. Spijker je natte bier-woordenboekje bij.

De collegehengsten staan te springen om weer nominaal te lopen . School begint weer, dus doei vrijheid en hallo verplichtingen! Toch heeft het ook voordelen. Zo wordt je dagelijkse portie corpsballen weer volledig aangevuld en tegelijkertijd heb je ook weer reden om te feesten. Want ja, donderdagavond studentenavond. Nou staat die muziek in de kroeg sowieso al hard waardoor je het brallen van de ander niet kan verstaan. Maar als je dan nog de taal niet beheerst heb je wel echt een probleem. Om je hoofd boven bier te kunnen houden tijdens alle interessante gesprekken leer ik je de meest waardevolle woorden. Want, snap jij het allemaal nog? Nee? Oké. Komtie.

In de collegezaal

Academisch kwartiertje • [“Zeg lul, waar blijft dat academisch kwartiertje”]
Dat ene kwartiertje na elk uur van een college. Weet je wel, die schaarse vijftien minuten pauze die je tussen twee colleges hebt. En je mag al blij zijn als de docent je dit kwartier rust gunt, want ‘we gaan nog even lekker door’ is jouw meest gevreesde uitspraak. ‘Zeg docent! Ik heb tijd nodig om mijn hersenen op te laden!’. 

In de kroeg

Adten • [“Als je dit biertje adt ben je echt een eindbaas”]
Komt van Ad fundum. Het in één keer opdrinken van een glas bier. En dan het liefst zo snel mogelijk, want hoe sneller je glas op is, hoe sneller de alcohol wordt opgenomen, hoe beter de avond. Toch?
Bierestafette • [“Laten we een bierestafette doen, want ik heb echt zin om naar de klote te gaan”]
En als je dan toch al goed bent in het adten van je gouden rakker, maak er dan gelijk een heuse wedstrijd van. Hoe? Fix twee rijen met evenveel personen en zorg dat jouw eigen team het snelst is met bier adten. Wel om de beurt, net als een estafette. Leuk!

Op de fiets

BVO’tje • [“Schiet eens op met drinken lul! Neem anders een BVO’tje”]
Biertje Voor Onderweg. Voor als je op de fiets zit, en dan meestal onderweg naar de kroeg. Want nuchter aankomen op een feestje is als een zwembad zonder water. Kijk wel uit met de politie, want die ruiken je al van kilometers ver aankomen.

Thuis op de bank

SOG • [“Yo maat, ik ben even aan het soggen en kwam dit tegen. Moet je kijken”]
Studie-ontwijkend gedrag. Eigenlijk alles behalve studeren. Je hebt ze vast, die momenten waarop je ineens besluit je kamer te poetsen of alvast het eten voor te bereiden. Lang leve je uitstelgedrag!

Je avondmaal

Nassen • [“Zullen we vanavond nassen in de GK?”]
Eten. Het belangrijkste onderdeel van je dag (naast bier drinken en studeren). En om je dan gelijk met de paplepel in te gieten, de studenten-klassiekers zijn pasta pesto en een avg’tje. Lekker makkelijk en snel. Voor op je schoot, voor de tv.

Bij de vereniging

Vo • [“De sociëteit is vandaag niet ondergekotst. Vo!”]
Verkorte versie van ‘bravo’. De afkorting die je heel vaak gaat gebruiken. Of niet, als je een hekel hebt aan alles wat te maken heeft met disputen, corpsballen en jasje-dasjes. Eigenlijk roep je deze kreet bij iedere gebeurtenis waar je hart sneller van gaat kloppen. Bier drinken dus. Vo!

Bij je ouders

Thuisthuis • [“Nee man, ik kan niet. Aankomend weekend ben ik thuisthuis”]
Voor alle mensen die niet meer bij paps en mams wonen, deze term gebruik je voor het ouderlijk huis. Daar waar jouw was gestreken wordt, de koelkast rijkelijk gevuld is en er voor je gekookt wordt. Oja, en je vrienden van thuisthuis heten voortaan VVV (vrienden van vroeger).

Je seksleven

Pandapunten • [“Ik moet echt ff snel iemand regelen, mijn pandapunten lopen op”]
Om aan te geven hoe lang je geen seks hebt gehad. Gebaseerd op het seksloze leven van deze schattige diertjes, die naast bamboe geen enkel oog hebben voor het andere geslacht. Één pandapunt = één week zonder seks. Op hoeveel sta jij?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar