BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De Lonely Studenten Planet | 8 Huis-, tuin- en keukentips

19 sep 2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
WhatsApp Image 2017-09-19 at 19.57.21

Je bent er één, je was er één of je wordt er één: De Student. Feesten tot je alleen nog maar AH Basic stokbrood kunt eten, colleges skippen omdat het kan en studentenhuizen waar Rob Geus niet vrolijk van zou worden. En hoe werkt dat nu eigenlijk, student zijn? Dit keer: de tips en tricks om alle vrije tijd van je studentenleven ultiem te benutten.

Je had je er zo op verheugd, de start van het nieuwe studiejaar. Nu je eenmaal bezig bent valt het weer behoorlijk tegen. Opeens moet je een shitload aan artikelen lezen, heb je verplicht college op vrijdagochtend, stapelt de berg vuile was zich op en moet je ook nog eens boodschappen doen die veel te duur zijn. Al die verplichtingen. Waar moet je in hemelsnaam de tijd vandaan halen? Niet getreurd. Met deze hacks houd je zelfs nog tijd over voor Netflix, bier en slapen.

1. Ga naar je colleges

Cliché, maar waar. En een waardevolle tip ook nog. Ga gewoon naar school en let op tijdens je colleges, want dat scheelt je weer een heleboel studeren als je eigenlijk geen zin meer hebt. Thuis. Om 22.00 uur ’s avonds. Als al je vrienden in de kroeg staan. En je liever je koffie verruild voor een biertje. Oké, colleges zijn niet altijd even leuk en het kost je vast moeite om ervoor je bed uit te komen, maar je mag me bedanken als je hierdoor opeens wél tijd hebt voor die serieverslaving.

2. Maak aantekeningen als een malle

Best tip ever. Leraren zijn lui en als je slim bent noteer je alles wat de leraar vertelt. Tentamens bestaan namelijk voor een groot deel uit de stof van je colleges. En die colleges worden verzonnen door je leraar, die óók je tentamen maakt. Één plus één is twee. Ben je van de zesjes-cultuur, dan zit je altijd wel goed met het leren van de collegestof. Wil je iets hoger, leer dan ook alle 319 pagina’s uit je boek, verdiep je in artikelen, en verdiep je in het vak. Veel te veel, dus maak aantekeningen. Ik heb er mijn hele studie mee gehaald.

3. Een nacht doorhalen doe je zo

Soms ontkom je er niet aan. Of het nu komt door je alcoholoverschot, je Netflix verslaving of je algemene uitstelgedrag. Soms moet je nu eenmaal een nacht doorhalen om je paper af te kunnen maken. Bloed, zweet en tranen. De tijd tikt door en je hersenpan maakt overuren. De stress die ermee gepaard gaat zal de nodige adrenaline tevoorschijn halen. Maar dat is niet genoeg. Om je creatieve brein vindingrijk te laten zijn, wordt een flinke dosis koffie ook aangeraden. Zwart en sterk. Oké vooruit, Red Bull voor de ongezonden onder ons. Kom maar op nachtelijke uurtjes!

4. Ga niet elke dag boodschappen doen

Iedere dag ‘even’ boodschappen doen kost je tijd, heel veel tijd. Ga liever gewoon één of twee keer naar de supermarkt en haal voor de rest van de week je voedsel. Ik doe het zelf ook. Kost mij één dag iets meer tijd, maar ik ben wel de hele week voorzien van de belangrijkste behoefte van de dag. Plus, nu neem ik maar één keer die extra zak chips en reep chocolade mee, in plaats van vijf keer. Scheelt dan ook weer waardevolle centen uit de portemonnee. Hallo nieuwe schoenen!

5. Zorg dat je brood hebt

Met brood kan je alles. Haal alles uit de kast en wees creatief, want het kan zowel je ontbijt, lunch als avondeten zijn: Boterhammen, flensjes, tosti's, wentelteefjes, croutons, broodsushi, broodsoep, broodchips, bruschetta, focacchia, broodsalade… Ga zo maar door. Ik struin zelf altijd alle kasten door en maak vaak de restjes op. Lekker combineren en genoeg om uit te proberen. Gewoon even Googlen en bakken maar!

6. Doe de was terwijl je thuis bent

Of ik nu aan het koken ben, vrienden over de vloer heb, of thuis aan de studie zit; dit zijn de momenten waarop ik de was doe. Zo vergeet ik die natte kleding niet uit de machine te halen en voorkom ik groene, muffe vlekjes die je eigenlijk niet op je schone was wil vinden. Bovendien hoef je er niet speciaal voor thuis te blijven. Terwijl de robot z’n werk doet kan jij lekker je eigen werk doen. Samen sta je sterk.  

7. Sorteer je was tot in den treure

Liever te veel wasjes dan verkeerde wasjes. Die nieuwe blauwe spijkerbroek kan helaas écht niet samen met dat witte kanten shirtje en dat oranje shirtje kan óók niet met dat licht gekleurde shirtje - waargebeurd. Ik dacht wel slim te zijn, totdat ik mijn favo shirtje zag die veranderd was in een Milka koe. Shit. Het klinkt o zo logisch, maar het is o zo handig om gewoon alles bij elkaar te kunnen flikkeren. Helaas, ik help je gelijk uit je droom. Het. Kan. Niet. Sorteer op kleur en op soort. Twijfel je? Moeders en internet zijn je beste vrienden.

8. Strijken hoeft niet meer

Oké, het tijdperk dat mama voor je strijkt is verleden tijd. Shit happens, maar niet getreurd. Ik ben er namelijk achter gekomen dat je ook zonder strijkbout door het leven kan. Als je de was slim aan de waslijn hangt hoef je nooit meer te strijken. Hoe? Klop je kledingstuk goed uit voordat je het ophangt, hang het ultra-recht over de lijn, strijk het glad met je hand, et volia: het droogt als een liniaal. Een kind kan de was doen. En mama zal trots op je zijn.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar