Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

“DE LHBT-COMMUNITY MOET ZICHZELF LATEN ZIEN”

19 apr 2017
  •  
leestijd 4 minuten
Schermafbeelding 2017-04-19 om 19.23.42
Kledingontwerpen, illustreren, met glas werken, olieverfcreaties maken en verschillende shows bij galeries creëren. Daarnaast actievoeren voor homorechten, het milieu in acht nemen én zorgen dat mensen het leven als betekenisvoller zien. Klinkt als een drukke baan. Klinkt als, het leven van designer Bas Kosters. Deze creatieve duizendpoot draait z’n hand er niet voor om. Met alles wat hij maakt probeert hij de wereld bewuster én rijker te maken. Te gek. Wij spraken hem erover.

Open staan voor verandering

“In vrijwel al m’n werk zit een maatschappelijke factor, ik kan mezelf namelijk erg druk maken over dingen. Maar hiervoor gebruik ik m’n kracht qua communicatie en creativiteit. Ik probeer met al m’n werk een serieuze boodschap te brengen, maar dan wel met een knipoog of een glimlach.” Dit stelt Bas als ik hem vraag naar wat hij wil bereiken met zijn designs. Hoe hij dat doet? “Door mensen met prints te inspireren om actie te ondernemen. Dat gaat dan wel om de mensen die er ontvankelijk voor zijn natuurlijk. Ik probeer te zeggen dat mensen altijd eerst naar zichzelf moeten kijken. Mensen moeten zichzelf niet zo ver van de ander plaatsen. Ik snap dat je angstig kan zijn voor verandering in de wereld maar het is goed om open te staan. Sterker nog, dat is superbelangrijk!”

Liefde verspreiden

Maar anno 2017 is er al zoveel gebeurd. Er lijkt overal geweld te zijn, op alles, om niks. Hoe speel je daar als ontwerper op in? “Het is zeker moeilijk dit jaar om overal op in te spelen. Ik kan ook niet voor elke aanleiding een collectie maken. Maar dan zet ik me in met kleine creaties. Naar aanleiding van het homogeweld in Arnhem heb ik bijvoorbeeld een tekening gemaakt van twee manfiguren die elkaar omhelzen. Met Pasen heb ik ook een illustratie gemaakt. Van een ei en een paashaas hand in hand. De paashaas had een roze driehoek op z’n borst, het teken van homoseksualiteit. Dit om een liefdesgift te zenden naar de broeders in de homo concentratiekampen in Tsjetsjenië. Ik voel me zo machteloos maar probeer in kleine én grote daden bewustzijn te kweken. En liefde te verspreiden.”
17760963_10154863710401273_2904992760704887936_o

Acceptatie homoseksualiteit

Bas Kosters vindt het sowieso belangrijk om zich in te zetten voor homo-acceptatie. Niet alleen in z’n prints maar ook door daadwerkelijk mee te doen aan protesten. “Ik join de actie tegen de homo concentratiekampen in Tsjetsjenië. Het zou top zijn als ik bij zou kunnen dragen met prints op truien maar daar heb ik helaas te weinig tijd voor. Maar ik wil er wel bij zijn. Het gaat me echt aan het hart dat homoseksuelen nog steeds niet volledig worden geaccepteerd. In Amerika worden zelfs voorstellen gedaan om het homohuwelijk terug te draaien. Bizar. Er is toename van homogeweld. Het is daarom belangrijk dat de LHBT-community zichzelf laat zien. Zo’n protest draagt daaraan bij!”

Huidige projecten

Maar naast z’n steentje bijdragen aan de maatschappij, is Bas ook bezig met veel andere, nieuwe projecten. “Ik werk tegenwoordig met glas, olieverf, maak shows bij galerieën en stop mijn energie specifiek in andere richtingen. Het kost veel energie om al die dingen te doen maar ik vind het leuk.” Bas focust zich op zijn ontwikkeling als kunstenaar en modeontwerper. Dat vindt hij het belangrijkst nu. “Ik ontwikkel momenteel een catwalkcollectie voor deze zomer. Daar zit wederom een maatschappelijke factor in. Maar dat heeft niet zoveel te maken met hot off the press actualiteiten. Dat gaat over waar ik nu sta in het leven en wat ik vind van alles wat ik om ons heen zie. Het is een steady verhaal, een soort reflectie van m’n eigen state of mind.”

Sweater party

Eén van Bas’ recentste projecten is de Sweater Party.  Deze vindt aanstaande zondag plaats in sociëteit Sexyland in Amsterdam. En dan denk je misschien wat? Nou, dit is een evenement overdag waar je je eigen Bas Kosters design kunt maken. “Ik wil hiermee een gezellige get-together organiseren. Het is belangrijk dat mensen kunnen participeren in het maakproces en iets met liefde kunnen creëren. Mensen moet zich realiseren dat dingen aandacht verdienen. En dat je prima zelf een trui kunt versieren en hem op deze manier betekenisvol kunt maken. Hiermee zorg je voor een samenzijn. Het wordt een participatie-evenement. Er zijn kunstperformances, optredens en je kunt dus zelf ontwerpen. We gaan mooie dingen maken!”
17904437_10154914227061273_8339980572550694380_n

Milieu

Tijdens de Sweater Party en in het algemeen denkt Bas met alles wat hij doet aan het milieu. “Tijdens de party kan je gezeefdrukte, vintage sweaters versieren. Het is charmant dat een vintage item zo een eigen leven gaat leiden. Het is goed om vintage te dragen. Ik ben geschrokken van de toename van de consumptiemaatschappij. Het is goed om zuinig met dingen om te gaan zodat er lang plezier van hebt. De mode-industrie is namelijk één van de vervuilendste industrieën van de wereld. Goed om hier bewust van te zijn!” 
Schermafbeelding 2017-04-19 om 18.25.47
Fotografe: Eva Broekema