Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe werd de Drentse Ruinerwold-zaak wereldnieuws?

24-03-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
3115 keer bekeken
  •  
ruinerwold

Hoe de Drentse Ruinerwold-zaak pijlsnel wereldnieuws werd. In gesprek met de twee lokale journalisten die als eersten verslag deden van de spraakmakende zaak.

Op maandag 14 oktober 2019 ontdekken agenten een ‘spookgezin’ in een afgelegen boerderij in Ruinerwold. Vader Gerrit Jan houdt zijn kinderen jarenlang ver weg van de buitenwereld. Journalisten Daniëlle Molenaar en Sander Dekker doen namens Dagblad van het Noorden al vanaf de eerste dag verslag. Een terugblik op die eerste dag.

Daniëlle Molenaar: Ik zat die dag bij een rechtszaak in Zwolle. Een pro-formazitting over 169 kilo drugs die in Emmen was ontdekt, volgens mij. Het nieuws kwam binnen via RTV Drenthe ‘dat er een man met kinderen was gevonden die aan het wachten waren op het einde der tijden.’ En dat de politie daar een inval had gedaan.

Sander Dekker: Ik was nog student toen die zaak aan het licht kwam en was bezig met een schoolopdracht. Ik woon zelf in Ruinen, 10 km van Ruinerwold. Na mijn stage bij Dagblad van het Noorden (DHVN) hadden ze mijn naam blijkbaar onthouden, want mijn huidige chef stuurde een appje; of ik meteen naar Ruinerwold kon gaan. Een van die kinderen had de boerderij verlaten en bij de plaatselijke kroeg aan de bel getrokken. Je kent de weg, je kent de mensen in die omgeving. Dus ik wist precies in welke kroeg die jongen aan de bar had gezeten. Ik heb toen vanuit de auto een interview met die kroegbaas afgenomen. Dat gesprek heb ik direct doorgebeld naar de nieuwsredactie voor het eerste verhaal.

Zoiets werkt het best als je de mensen en de weg kent.
SD: De eerste paar dagen loop je als regionale journalistiek nog voorop, misschien zelfs wel alleen de eerste dag en daarna zijn het de landelijke en in dit geval zelfs internationale media die dat overnemen.

DM: We hebben heel veel gedaan die dag. Ik heb m’n chef gebeld dat ik vanuit de rechtbank in Zwolle naar Ruinerwold ging. Ik kende Sander nog niet, we ontmoetten elkaar voor het eerst bij de afzetlinten bij de boerderij, maar daar was niets te zien. Via via wisten we wie de eigenaar was van de boerderij. Daar kwam de dochter nogal overspannen naar buiten. Haar ouders zaten in Rome, ze wist niet wat haar overkwam. Ze hadden die boerderij sinds 2009 verhuurd aan klusjesman Josef B, de medeverdachte van vader Gerrit Jan.

Die eerste dagen zijn lokale contacten dus heel belangrijk.
SD: Ik heb ook gewoon vrienden in Ruinerwold. Via de groepsapps gaat dat natuurlijk heel hard. Je hoort al snel dat die jongen in de kroeg geweest is. Vrienden worden opeens bronnen. Zo hoorde ik dat drie jongens die oudste zoon eerder hadden gesproken. Hij was dus vaker naar die kroeg geweest. Een week ervoor, zaterdagavond 12 en op zondag 13 oktober zat hij er weer. Na wat gebel heb ik de nummers van die jongens kunnen achterhalen. Toen stonden RTL-Nieuws, Pauw en NOS al bij die kroeg met hun camera’s.

DM:Wij hebben met die jongens ergens bij de ijsbaan afgesproken, om de landelijke media te ontlopen. We wilden ze face to face spreken. Ze waren een beetje terughoudend, wisten ook niet wat ze wel en niet konden vertellen.

SD: Bij mij aan de keukentafel zijn we dat verhaal vervolgens gaan uitwerken. Ik woonde toen nog bij m’n ouders.

DM: We moesten nog flink ­doortikken om dat verhaal op ­tijd op de website te krijgen.

SD: Om kwart voor vier waren we klaar en om vier uur zou de persconferentie beginnen in Zuidwolde.

Daar was al veel pers aanwezig?
SD: Burgemeester Roger de Groot stond voor een enorm mediapeloton. Zelfs het Duitse Bild en de ZDF waren er. Toen was me al wel duidelijk dat het wereldnieuws zou worden. Ik werd aan m’n mouw getrokken door een redacteur vanDWDD . Of ik die avond aan tafel wilde komen zitten. Toen heb ik eerst met m’n domme hoofd gezegd dat ik nog een stuk voor de voorpagina van de krant af moest maken, maar toen ze bleven aandringen dacht ik ook: hiervoor ga ik De wereld draait door niet laten lopen. Ik was om 18.55 in de studio, kreeg een kwast langs m’n hoofd en een microfoon opgespeld en werd richting studio gedirigeerd.

DM: Die talkshowmensen hingen zo’n beetje bij iedereen aan de benen. Ik ben ’s avonds nog met een andere collega terug geweest naar die kroeg. Om een filmpje te maken met die kroegbaas. En ik heb het krantenverhaal voor de voorpagina geschreven.

Hoe gaat het vervolgens in die dagen erna op zo’n redactie?
DM: Vanaf dat moment zijn we met een grote groep de zaak gaan doen. Onze collega Arnoud Bodde ontdekte dat de oudste zoon op de avond dat hij alarm sloeg in de kroeg, door de politie terug naar de boerderij is gebracht. Vervolgens heeft hij zich de volgende ochtend weer bij de politie gemeld. Dat hoorde Arnoud van de schoonmaakster van het politiebureau, die hem voor de deur had zien staan. Hij stond al op de stoep! Iedereen blijft maar vasthouden aan dat verhaal van de kroeg, ook de politie. Maar het zit dus anders. De politie zegt dat ze die avond niet genoeg mensen hadden om binnen te vallen, maar dat ze wel van plan waren iets te ondernemen. Later bleek uit ons onderzoek dat die zoon al eerder een hulpvraag had geplaatst bij de gemeente waar niets mee gedaan is.

Hebben jullie ook een beeld gekregen van de kinderen?
SD: In mijn stamkroeg hoorde ik dat de familie de eerste nacht in een nabijgelegen vakantiepark had doorgebracht.

DM:We spraken de man van het vakantiepark die de familie had ontvangen. Hij schetste een eerste beeld van de familie en vertelde dat de kinderen heel liefdevol omgingen met hun vader.

SD: Devotie.

DM: Ja, ze deden alles voor hem. De vader kon niet praten en werd ondersteund met lopen. Een van de kinderen voerde het woord. Hierdoor werd voor ons duidelijk dat die man weliswaar gevaarlijk was, maar dat die kinderen niet bang voor hem waren. Later spraken we via de telefoon en Whats­App met die kinderen, maar zij waren heel terughoudend. Begrijpelijk. Ze zijn toch het slachtoffer in deze zaak.

SD: Met de juiste contacten kun je aan de juiste nummers komen, zo konden we bij ze in de buurt komen. Ook online kun je veel vinden, als je maar weet waar je moet zoeken.

DM: Ik vraag me vooral af hoe het kan dat niemand iets heeft gemerkt van de verschrikkelijke situatie van negen kinderen met alleen een vader van wie de moeder in 2004 is overleden. Het jongste kind was toen drie en de oudste 14-15. Waarom heeft niemand ingegrepen?

SD: Dit was in Ruinerwold, maar het kan overal gebeuren. Het is belangrijk uit te zoeken hoe dit zo fout is gelopen. Dat is wat mij betreft het meest van belang voor de toekomst.

De kinderen van Ruinerwold, vanavond te zien om 21.30 op NPO 1

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!