Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De beste festivaltips voor een weekender

  •  
27-06-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
5027 keer bekeken
  •  
festivallll
Yes, tickets in de pocket: jij rockt dit jaar een weekender. Maar hóe overleef je die helse overnachtingen zonder een fatsoenlijk bed en douche? Tijd voor tips van deze doorgewinterde festivaller. Graag gedaan
Oké, ik begin even met een disclaimer: iedereen viert een festival op zijn eigen manier. De één gaat het liefst met een klein rugzakje en een hangmat, de ander met een 5-sterren luchtbed en een survivalpakket waar je ‘u’ tegen zegt. De tips hieronder zijn vooral voor de festivaller die géén idee heeft wat ie mee moet nemen, kan verwachten of voor de eerste keer een weekender doet. 

Douchen

Ben je zo’n type dat élke ochtend moet douchen? Dan is een festival waarschijnlijk je persoonlijke hel. Probeer maar vast te wennen aan de hele dag tussen zwetende, plakkerige lijven te staan (en vooral dat van jezelf ook zo te accepteren).
Je kúnt een weekend zonder gaan, maar zorg dan wel voor een flinke lading billendoekjes! Zo kun je jezelf tenminste nog elke ochtend en avond een goede poetsbeurt geven. Ruik je toch nog een beetje fris. Oh, en parfum is érg fijn op een festival. Maar let op: je normale fles mag meestal niet mee. Zo’n klein verstuivertje wel. #handig
Wil je toch écht een wasbeurt? Lekker vroeg uit de veren dan! Hup, je tent uit voor je eruit drijft van de hitte en rechtstreeks met een handdoek over je schouder richting de douches. Dat wil zeggen: om 7 uur ’s ochtends. Rijen gegarandeerd, maar later in de ochtend zijn ze sowieso vijf keer zo lang. Douche je kater eraf, en trek vervolgens fris en fruitig (en vroeg) het eerste blik van de dag weer open. Cheers! 
douche
Bonuspunten: sommige festivals liggen aan een meer (lees: veredelde modderpoel) waar je óók een verfrissende duik in kunt nemen! Vergeet je zwemspullen dus niet. #jewordtnietthuisgebracht

Slapen

Hah, slapen op een festival. Schattig. Maar nee, echt slapen zit er ook niet in. Maar geef toe: daarvoor ga je natuurlijk ook niet naar een festival. Tussen de dansjes door tóch een paar uurtjes rust krijgen? Dan is mijn tip vooral: neem alle luxe die je kunt krijgen.
Ik begon mijn festivals ooit vrolijk met een slaapmatje, maar dat kreng vloog al snel de deur uit toen ik ontdekte dat ik met íets meer slepen wel een paar veel betere uurtjes slaap kon krijgen. En geloof me: je lichaam is je toch ook echt dankbaar voor dat (veel te zware) luchtbed. En je scharrel vast ook ;)
Geen zin om een kussen mee te slepen? Snap ik. Neem een dik vest mee! Die kun je prima als kussen gebruiken. Als je het dan ’s nachts toch te koud krijgt heb je ook meteen een vest in de buurt, dus kun je tenminste kiezen: bibberen of een stijve nek.  

Er wakker uitzien

Nee, niet alleen beautytips voor de dames, deze zijn voor iedereen handig. Ik heb bijvoorbeeld al menig man de magie van droogshampoo weten over te brengen. Iedereen is gevoelig voor het verbeteren van z’n eigen looks als je al een paar dagen bezweet, bebiert en vermoeid rondloopt. Dus:
Droogshampoo. Een must. Vooral als die douche tóch niet lukt. Voor de leken: droogshampoo is een soort spray met poeder, waardoor je haar minder vet lijkt. Je haar wordt niet frisser, maar ziet er wel frisser uit. Vooral met langer haar werkt dit de eerste dagen perfect. Maar je kent ’t vast wel, na een paar dagen is er écht niets meer mee te beginnen. Draag je haren daarom de eerste dagen meteen in een vlecht of staart, zodat er geen gigantische klitten in komen. Voor de laatste dagen zijn vooral haarbandjes mijn grote vriend. Haarband in, knot in m’n haar en gaan.
festival
De volgende tip is echt één van mijn geheimen. Maar nu dus niet meer. Anyway: neem een rode lippenstift mee. Dat vermoeide gezicht van drie dagen rondrennen en zonder slaap knapt écht een stuk op van een roodgeverfde mond. Je vermoeidheid valt een stuk minder op! En nu hebben jullie dus ontdekt waarom ik altijd op alle foto’s van festivaldag drie en vier rode lippenstift op heb. Joe!
En trouwens: waarom denk je dat er zoveel mensen rondlopen in gekke pakken, met opvallende items en glitters? Niet alleen omdat glitters leven zijn. Nope, alles wat afleidt van de zombie-look is mooi meegenomen. Haal die verkleedkist dus maar weer even tevoorschijn.

Eten en drinken meenemen

Voor op de camping wil je sowieso zelf een hoop eten en drinken meenemen. Scheelt je een hoop geld; een festival is al duur genoeg. Maar wát?
Neem dingen mee waar je écht blij van wordt. Alles waar je normaal al gelukkig van wordt werkt op een festival 20x zo goed. Mán, wat geniet ik van een broodje chocoladepasta met banaan als ik met een brak hoofd mijn tentje uit kom zetten. Denk er overigens wel bij na dat je het eten goed moet kunnen bewaren zonder koelkast. Dingen die het altijd goed doen: appels en bananen, pindakaas en chocoladepasta, knakworstjes (koud ook prima!), instant noodles (er is altijd wel ergens heet water te krijgen), en ga zo maar door.
En wat drinken betreft? Neem dingen mee die ook lauw nog oké te drinken zijn. Niet dat dat heel veel uitmaakt op een festival (zolang je vocht hebt ben je gelukkig), maar is toch wel fijn. Appelsap bijvoorbeeld. Goed te mixen en lauw ook nog drinkbaar. En denk eraan om in glas verpakt voedsel of drank uit glazen flessen ergens anders in te doen! Glas mag meestal niet mee.

Chill zijn op de camping

Want ja, je brengt aardig wat uurtjes door op de camping. Neem wat spelletjes mee om rustig mee wakker te worden (of vrienden te maken). Een muziekbox is ook altijd fijn, en vergeet dan vooral je externe oplader niet.
festival
En ook hier weer: luxe. Neem gewoon een campingstoeltje mee! Dat kleine stukje sjouwen weegt echt niet op tegen het geluk van een stoel in de ochtend.
Ook je tent mag luxe zijn: extra ruimte is alleen maar fijn! Vooral tijdens het omkleden in zo’n klein ding. Maar hou wel in je achterhoofd dat je je tent wél nog tussen 20.000 andere tenten moet zien te proppen op het terrein. Succes. 
Over die lading tenten gesproken: je eigen tent terugvinden kan (vooral in sommige gemoedstoestanden) echt een ramp zijn. Tip: neem vlaggen, slingers, tape, wát dan ook mee om je tent herkenbaar te maken. Scheelt écht als je met een slaaphoofd na het plassen je eigen bed weer probeert te vinden.
Er zijn nog véél meer tips te bedenken: deel ze vooral! Maar hopelijk heb ik je met deze lijst een stuk op weg gebracht en kun je volop genieten van je festival. Enjoy!
Naast dat festivals gewoon fantastisch zijn, zijn ze ook nog eens heel goed tegen stress! Waarom precies lees je hier. Oh, en de bezoekers van Paaspop hebben ook nog wat tips voor je! 

Meer over:

tips, festival
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.