BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De 10 grootste hits uit Nederlandse films | DWDD

28 nov 2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
dwddtop40

Als je aan filmmuziek denkt kom je al snel uit bij grote Hollywoodfilm klassiekers als Saturday Night Fever (1977) of recentelijk de muziek uit de film La La Land (2016). In dit lijstje kijken we daarentegen naar onze eigen kikkerlandje en de meest succesvolle nummers die gemaakt zijn, of gebruikt werden, in Nederlandse films. Wat zijn de grootste Top 40-hits afkomstig uit Nederlandse films? Bekijk de lijst hieronder.

10. Cruel man – De Dominee (Intwine, 2004)

Intwine werd in 2002 landelijk bekend doordat voorman Roger Peterson zich terugtrok uit het programma Idols. Hij was niet bereid om een ‘wurgcontract’ te tekenen. Vervolgens scoorde de band in 2003 een top 3-hit met het nummer Happy. In 2004 maakte de band de soundtrack voor de film De Dominee; goed voor een top 10-hit. De Dominee gaat over de fictieve drugsbaron Klaas Donkers, een personage dat gebaseerd is op de in 1991 vermoorde Klaas Bruinsma.

9. Lily Was Here - De Kassière (David A. Stewart & Candy Dulfer, 1989)

De enige titelsong in deze lijst die een plekje heeft kunnen bemachtigen in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Het liedje stond daar net niet in de top 10; in andere landen wel, waaronder Engeland. Het hoofdpersonage uit de film, Lily, is een jong kassameisje dat zwanger raakt en vervolgens banken overvalt om koste wat kost haar kind ter wereld te kunnen brengen. De film had in 1989 meer dan 200.000 bezoekers waar deze hit zeker aan heeft bijgedragen. 
8. Ik Voel Mij Zo Verdomd Alleen - Ciske De Rat (Danny De Munk, 1984)
De eerste verfilming van Ciske De Rat, in 1955, was de eerste Nederlandse bioscoopfilm die meer dan twee miljoen bezoekers trok. In 1984 verscheen een nieuwe verfilming van het boek met de 14-jarige Danny de Munk in de hoofdrol. De tweede verfilming trok anderhalf miljoen bezoekers, net iets minder dan de eerste, maar nog steeds een kassucces. Kort na de première bereikte het nummer de eerste plaats van de Top 40.
7. Niemand – Popoz (Mr Polka & Ronnie Flex, 2015)
Popoz is een Nederlandse actie-filmkomedie uit 2015, geregisseerd door Martijn Smits en Erwin van den Eshof. De film is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie van Comedy Central. Rappers Mr Polska en Ronnie Flex werden gevraagd voor de titelsong. De mannen hadden samengewerkt op de tracks Zusje uit 2014 en Ravotten uit 2015. Het nummer werd de grootste hit uit hun carrière.

6. Hou Me Vast – Het 14e Kippetje (Volumia!, 1998)

Het 14e kippetje is een Nederlandse film uit 1998 met in de hoofdrollen Antonie Kamerling, Thekla Reuten en Dirk Zeelenberg. Het was de openingsfilm op het Nederlands Film Festival 1998 in Utrecht, maar was geen succes in de bioscopen. De opbrengst was 155.380 euro en 29.631 mensen bezochten de film. Daarentegen was het nummer Hou Me Vast, dat gebruikt werd tijdens een vrijscène, wel heel succesvol. Het werd een nummer 2-hit. Alleen No Matter What van Boyzone hield het nummer van de eerste plaats.

5. Oceaan – Alles Is Familie (Racoon, 2012)

Alles Is Familie is het vervolg op de film Alles Is Liefde (2007). Echt een vervolg is het niet, gezien er andere karakters in de film zitten, maar de makers waren dezelfde; regisseur Joram Lürsen en scenarist Kim van Kooten. De titelsong werd speciaal voor de film gecomponeerd door Racoon. Oceaan landde op de zesde plaats in de Top 40, maar stond dik een half jaar in de lijst. Daarmee scoorde Oceaan precies evenveel punten als Miracle en Toen Ik Je Zag, die daarmee op een gedeelde derde plek komen in deze lijst. 

3. Toen Ik Je Zag – All Stars (Hero (Antonie Kamerling), 1997)

In de film speelt Antonie Kamerling de rol van Hero van Dijk, die een liefdeslied zingt voor Claire, gespeeld door Daphne Deckers. Dat Antonie Kamerling misschien niet de beste zanger van Nederland was, kon het publiek niets schelen. De emotie spatte eraf! Het nummer steeg naar de eerste plaats in de Top 40. All Stars 2 kwam in 2010 om de hoek kijken. Daarin vertolkte Antonie weer de rol van Hero. De acteur leed helaas aan depressies en pleegde op 6 oktober 2010 zelfmoord. Zijn dood werd ook in de film kenbaar gemaakt. Vlak daarna stond het nummer weer in de Top 40 op plek 16. 

3. Miracle – Bride Flight (Ilse DeLange, 2009)

Bride Flight is een verfilming van de roman Bruidsvlucht van Marieke van der Pol uit 2007. Er gingen meer dan 100.000 bezoekers naar de film, die daardoor de status van Gouden Film kreeg. Ilse DeLange scoorde met de soundtrack van de film haar eerste nummer 1-hit.

2. Alles Is Liefde – Alles Is Liefde (Bløf, 2007)

De song is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de film. De clip bestaat voor een groot deel uit beelden uit de film. Acteurs en actrices als Carice van Houten, Daan Schuurmans, Thomas Acda en Wendy van Dijk komen voorbij.

1. Nothing Really Matters – Gooische Vrouwen 2 (Mr Probz, 2014)

Dit is de meest succesvolle filmhit ooit; daarnaast werd de film zelf één van de meest succesvolle Nederlandse films ooit. Gooische Vrouwen 2 is de eerste Nederlandse film sinds Flodder (1986) die meer dan twee miljoen bezoekers trok. Het nummer van Mr Probz kwam twee maanden voor de speelfilm al uit. De eerste clip van het nummer bevatte dan ook geen beelden uit de film. 
Door: DWDD

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar