Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Is cosmetische chirurgie verslavend?

17-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2778 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-11-03 om 09.46.55

Een spuitje botox in je voorhoofd of fillers in je lippen. Het lijkt allemaal steeds normaler te worden. Plastische chirurgie is er in allerlei vormen en maten. Maar werken al die cosmetische ingrepen nou verslavend?

‘Ben je verslaafd?’ Is dan ook een van de vragen uit de vijfde aflevering van Ik Durf Het Bijna Niet Te Vragen. In deze aflevering praten mensen die plastische chirurgie hebben ondergaan over hun ervaringen. ‘Ik denk wel dat het als een verslaving werkt. Je ziet het op een gegeven moment gewoon niet meer’, vertelt Melle in de uitzending. ‘Ik heb wel echt een verslaving. Zodra ik de rimpels weer zie wil ik terug en een nieuw spuitje botox’, vervolgt Soufian.  

Maar niet iedereen is het ermee eens. ‘Als je elke zes weken je haar verft is het prima. Maar als je elke drie maanden botox gebruikt, ben je verslaafd’, zegt Kasia in de aflevering. De meningen verschillen dus. Wie heeft er nou gelijk?

Wel of niet?

Eigenlijk hebben zowel de mensen die zeggen dat het niet verslavend is als de mensen die zeggen dat het wel verslavend is gelijk. In botox zit geen stof die verslavend zou kunnen werken. Botox zet de huid stil en werkt als spierverslapper, waardoor rimpels verminderen. Er kunnen bijwerkingen aan botox zitten, maar deze zijn allemaal fysiek en niet neurologisch. Bij andere cosmetische ingrepen krijg je ook geen verslavende stoffen binnen.

Dat neemt niet weg dat de gewoonte om naar de kliniek te gaan wel verslavend kan zijn. Als je iets hebt laten veranderen aan je uiterlijk, kan je daarna gemakkelijker denken: ‘Dan laat ik die andere dingen waar ik ontevreden over ben ook wel doen.’ Het enige wat mensen dan vaak nog tegen kan houden is de prijs van de operatie.

Botox is na een aantal maanden uitgewerkt. De kans is dan groot dat als je de rimpels ziet terugkeren je een sterkere drang hebt om zo snel mogelijk terug te gaan. Uit onderzoek van een Britse psycholoog en plastisch chirurg blijkt dat botox wel degelijk geestelijk verslavend kan zijn. Je went aan je nieuwe rimpelloze uiterlijk en dit wil je zo houden.

Doorgeslagen

Dit kan ervoor zorgen dat mensen veel te ver gaan in de spuitjes en ingrepen. Een voorbeeld hiervan is Jana, die in 2018 te zien was in Je Zal Het Maar Zijn. ‘De eerste keer dat die naald erin ging, schoot de adrenaline door mijn lichaam. Het was echt een soort kick. Daarna ben ik doorgeslagen in de ingrepen. Ik kon ook niet stoppen. Je raakt zo geobsedeerd en besteedt er zoveel tijd aan. Als ik iets had laten doen dacht ik gelijk na over de volgende’, vertelt ze in de uitzending aan Geraldine.

‘Ik was zo verslaafd aan fillers dat het goedkoopste voor mij al te duur werd. Dus ik ging zelfs het illegale circuit in. Je bestelt het dan op het internet en dan moet je iemand vinden die dat voor je wilt vullen. Dan begeef je je echt in een gevaarlijke wereld. We hebben een poging gedaan maar zij had niet de goede naaldjes, dat is mijn redding geweest. Als ik dit allemaal had laten injecteren, dat was heel gevaarlijk geweest’, legt Jana uit. ‘Dit kunnen we wel doorslaan noemen’, zegt Geraldine dan ook.

Maar ook plastisch chirurgen moeten ingrijpen bij dit soort gevallen. Als je ziet dat iemand zo ver gaat en op een gegeven moment niet eens meer kan drinken, zou je een volgende behandeling moeten weigeren. De plastisch chirurg van Jana heeft haar nooit geadviseerd te stoppen, ook al moest dat overduidelijk.  

Kijk hier Je Zal Het Maar Zijn terug met Jana:

Belangrijk is dus dat je goed onderzoekt doet voor je begint aan plastische chirurgie. Als je echt verslaafd bent is het net zoals bij iedere verslaving belangrijk professionele hulp te zoeken.

Bekijk hier de aflevering van Ik Durf Het Bijna Niet Te Vragen over plastisch chirurgie:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!