Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Consent vragen: een moodkiller of juist aantrekkelijk? | Blozende Oortjes

  •  
23-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1006 keer bekeken
  •  
Blozende Oortjes

Redecia en Felica uit 'Blozende Oortjes'

© BNNVARA/HALAL

Voordat je iemand aanraakt, zoent of er seks mee gaat hebben, is het verstandig om consent te vragen. Zeker als je iemands grenzen nog niet kent. Wat vinden de jongeren uit Blozende Oortjes hiervan?

‘Soms is het vooraf lastig in te schatten hoever je wilt gaan, wat je fijn vindt of waar je grenzen liggen’, legt Spuiten & Slikken het begrip consent uit. ‘Daarom is het aan te raden om vooraf te bespreken wat je wel en niet wilt.’ Zo denken de jongeren uit Blozende Oortjes over het vragen van wederzijdse instemming:

Wat vinden jongeren van het vragen om consent?

'Iemand die heel dicht bij me staat is weleens aangerand', vertelt Gladys (18) met tranen in haar ogen. Ze is bang dat dat ook met haar kan gebeuren. Ze denkt zelfs dat jongeren onbewust vaker doorgaan met seks, terwijl ze iets eigenlijk niet fijn vinden. Dat blijkt ook uit onderzoek van Sense, het centrum voor seksuele gezondheid. ‘Eén op de zes meiden en één op de 25 jongens is weleens overgehaald of gedwongen tot seks’, schrijven zij. ‘Veel jongeren hebben dus weleens seks tegen hun zin.’

Daarom is het belangrijk om tijdens de seks om consent te vragen, vindt Yildrim (18). ‘Is dat niet ook een beetje raar om te vragen?’, aldus Jeraily (17). Ze vindt het een mood killer als iemand in the heat of the moment om consent vraagt. ‘Je moet het van tevoren al besproken hebben’, vindt ze. ‘Als het moment er is, dan is dat het moment. Niet meer erover praten of het wel of niet kan, want dan verpest je het.’ Felicia (17) is het daarmee eens: ‘Dat is awkward.’ Ook Yhaël (17) zou iemand die op het moment zelf consent aan hem vraagt 'scheef aankijken', vertelt hij.

Yildrim vindt het daarentegen juist lief als iemand vraagt of hij iets fijn vindt of juist niet. Katja (17) is het daarmee eens. Zij vindt het aantrekkelijk als een jongen aan haar vraagt of hij haar wel of niet mag zoenen. ‘Ik heb bij zoenen meestal wel het gevoel dat je het heel goed kan aanvoelen bij iemand anders of die ervoor openstaat’, vertelt Sep (18). Maar hij vindt het nooit verkeerd om het nog even extra te checken. ‘Er is geen handboek over hoe je dat moet doen, maar misschien is het juist daarom beter om het te veel te doen dan te weinig’, vindt Rens (17) daarnaast.

Wat als iemand over je grens gaat?

‘Ik denk dat ik dan gewoon mezelf ga overhalen’, biecht Gladys op. ‘Dat is echt heel erg.’ Daarom is het belangrijk, ook al heb je vooraf consent gegeven, om stop te zeggen als je twijfelt of iets niet prettig vindt. Hoe moeilijk dat misschien ook kan zijn. ‘Jouw keuze is heilig’, aldus Spuiten & Slikken. ‘Jij bepaalt zelf wanneer je er klaar voor bent.’

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp