Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Barry, oorlogsveteraan met PTSS | Kreukels

13-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
501 keer bekeken
  •  
ptss_herbeleefclose
Een beetje stress kan lekker zijn. Continu stress is kut. De ene stress is de ander niet. En een burn-out is het gevolg van langdurige megastress. Tot zover in een notendopje de lessen van Sophie in de Mentale Kreukels. Maar er is meer… 
Wat is PTSS?
Een andere vorm van stress is die je in je leven kan ervaren is die van een Posttraumatisch Stressstoornis (PTSS). Dan is het niet je stress-systeem die ontregeld is (zoals bij een burn-out), maar je alarmsysteem die continu aan blijft staan. Dat systeem activeert je hersenen waardoor je steeds opnieuw een traumatische gebeurtenis herleeft. Heftige shit dus.
Barry heeft PTSS
Barry is op 19-jarige leeftijd uitgezonden naar Srebrenica. Daarna is hij aan de slag gegaan bij de politie. Door alle verschrikkelijke indrukken die hij hieraan over heeft gehouden leidt hij aan PTSS. Barry praat erover met Sophie: “ Iedere trigger die je terughaalt naar een eigen gebeurtenis ontregelt je systeem meteen weer. Dan zit je er weer even terug in. En dat is best heftig. ”  
Kan iedereen PTSS krijgen?  
Hoe het kan dat iemand een PTSS krijgt heeft te maken met twee factoren. Enerzijds het type trauma, hoe persoonlijker en hoe gewelddadiger hoe hoger de kans dat je PTSS ontwikkeld. De tweede factor is de sociale steun die je krijgt om de ervaring te verwerken. 
PTSS te genezen?
Er zijn meerdere behandelingen om van een PTSS af te komen. Wat bij wie werkt ligt aan meerdere factoren. PTSS kán chronisch worden, maar je kan er dus ook helemaal van afkomen. Of gedeeltelijk, dat je je bijvoorbeeld nog slecht kan concentreren.
Verschil PTSS en burn-out
PTSS en burn-out zijn wel écht twee verschillende richtingen van stress-ervaring. Een burn-out heeft te maken met je stress-systeem dat hormonaal geactiveerd wordt. Bij PTSS is het je alarmsysteem dat van slag is, waardoor echt hersengebieden actief worden. Deze situatie kan weer invloed hebben op je stress-systeem, maar het zijn dus wel twee losse dingen.
De 3MDR behandeling
3MDR is een methode die op dit moment getest wordt om PTSS te behandelen. Het is een soort 3D variant op de bekendere EMDR. Het is een intensieve therapie waarmee je herinneringen herbeleeft. Omdat je tijdens zo’n herbeleving hardop getallen noemt ‘vult’ de herinnering zodat de intensiteit ervan afneemt. 
Klik hier voor meer Sophie in de Mentale Kreukels!  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!