BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

6 Ijskoude plekken waar je wél naartoe wil | 3 Op Reis

27 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
3opreiskoudeplek
Speciaal voor de koukleumen: een rijtje koele plekken waar je 't spontaan heet van krijgt!
#1 KUNGUR ICE CAVE, RUSLAND
In een verlaten stukje land bij West-Rusland vind je deze ijsgrot. Zelfs midden in de zomer is ’t stik en stikkoud. De Kungur Ice Cave is namelijk vrij afgezonderd van de bewoonde wereld. Waarom deze Russische grot op je ijskoude bucketlist moet? Bij de grotten zijn zeker 50 verschillende ijzige ruimtes te vinden. Overuren voor je oogballen.
#2 SNAG, CANADA
Ken je dat? Dat je de deur uitstapt en denkt: ‘Jezusmina, ik ga doodvriezen.’ Op dat moment lacht het Canadese dorpje Snag je keihard uit. In Snag vriest ’t namelijk als een malle. De laagste temperatuur ooit gemeten was -63ºC. Tegenwoordig telt het dorpje geen inwoners meer. Maar het blijft een coole spot om te zien. Cool. Ja.
#3 LOS GLACIARES NATIONAL PARK, ARGENTINIË
Bij Argentinië denk je niet gelijk aan ijs of sneeuw. Maar het land is het thuisgebied van een van de koudste winterspots die je ooit hebt gezien. Dames en heren: maak kennis met Los Glaciares National Park. Highlight van dit park is de gigantische gletsjer Perito Moreno, waar ijsmuren zo groot als huizen afbrokkelen. Geen grap.
#4 HARBIN INTERNATIONAL ICE AND SNOW SCULPTURE FESTIVAL, CHINA
In China vindt jaarlijks een ijsfestival plaats. Niet eentje met bakken vol straciatella, vanille, en discodip. Wél een met torenhoge ijssculpturen. Sommige ijstorens zijn wel 46 meter hoog. Het festival is het werk van zo’n 10.000 man en wordt het grootste winterfestival van de wereld genoemd!
#5 JIGOKUDANI MONKEY PARK, JAPAN
Deze locatie is nou niet de meest ijskoude spot op deze aardkloot. Maar kom op. Heb je ooit een meute apen naar de spa zien gaan? In het Japanse Jigokudani Monkey Park gebeurt het. Hoewel je tenen hier in de winter eraf kunnen vriezen, kun je wél toekijken naar badende apen in een hotspring. Dat wil je.
#6 OYMYAKON, RUSLAND 
Het Russische dorpje Oymyakon is het koudste dorpje ooit. De laagstgemeten temperatuur is (hou je vast) -71ºC. Gemiddeld is het ‘gelukkig iets warmer’, rond de -50ºC graden. De extreme kou maakt het allemaal niet zo makkelijk. Mobiele telefoons werken hier niet. Auto’s staan de hele dag door aan. En iemand begraven duurt 3 dagen… De bevroren grond is namelijk knoerhard! Beter blijf je hier dus niet te lang hangen. Maar een traktatie voor je netvlies is het zeker!
Door: 3 Op Reis
  •  

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar