Tweede Kamerleden krijgen regelmatig te maken met een vorm van bedreiging, vaak via sociale media. Minstens 41 Tweede Kamerleden worden daarom beveiligd, blijkt uit onderzoek van Zembla. Dat is ruim een kwart. ‘Dat is een directe aanval op onze democratie, op onze rechtsstaat en op ons allen’, aldus demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz in de uitzending.
In Kadaster – een openbaar register waar onder andere in terug te vinden is wie de eigenaar is van een woning – worden de gegevens van tientallen Kamerleden afgeschermd. Daartoe hebben het Openbaar Ministerie en de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) het Kadaster opgedragen. 'Vanwege veiligheidsrisico’s voor de betrokken politici’, aldus Zembla. ‘Zij doen dat omdat er concrete aanwijzingen zijn dat deze Kamerleden risico lopen. Dit is bij 27 Kamerleden het geval’.
De onveiligheid en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen hebben zo hun effect op het dagelijks leven van deze Kamerleden, zo legt Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66, uit: ‘Bijvoorbeeld dat ik thuis, als er een oppas komt, uitleg waar de commode is en waar ze de luiers kan vinden en waar de noodknop te vinden is.’
Afgelopen zomer hebben verschillende politici aangegeven de politiek te verlaten om deze reden: hun veiligheid en de inbreuk daarvan. Onder wie ook Sigrid Kaag. 'Het heeft een te zware wissel getrokken op mijn gezin', aldus Kaag in een interview met Trouw, waarin zij bekendmaakt zich niet opnieuw beschikbaar te stellen als lijsttrekker van D66 bij de volgende verkiezingen.
De politiek is een onveiliger terrein voor vrouwen dan voor mannen. ‘Je ziet dat vrouwen eerder op de persoon worden aangevallen dan op de inhoud’, aldus documentairemaker Melisa Can, die in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 met coregisseur Floris Rijssenbeek de 3Doc Momentum maakte, over drie jonge vrouwen - Mikal Tseggai, Carline van Breugel en Michantely de Jong - die vechten voor een plek in de politiek. ‘Vrouwen krijgen te maken met aanvallen op hun gender en hun leeftijd in plaats van op de inhoud. Dat zie je bij Sigrid Kaag, Femke Halsema en de vrouwen die wij in de film volgen.'
Dat zijn geen incidenten, dit gebeurt al lange tijd en is een structureel probleem, weet Marie-Anne van Reijen, van het initiatief Meer vrouwen in de politiek. 'Het is niet nieuw dat deze vrouwenhaat bestaat, en dat Sigrid Kaag daar eigenlijk het meeste last van heeft. Maar er zijn een heleboel vrouwelijke politici die daar veel last van hebben. Het is een systemisch probleem dat we gezamenlijk moeten oppakken, waar nu nog onvoldoende tegen gebeurt en waar mannelijke politici zich nog te weinig over uitspreken’, aldus Van Reijen in De Nieuws BV.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!