BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Werkt een verbod op de omstreden 'designerdrug' 3-MMC?

3 nov 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
411 keer bekeken
  •  
still1-4

De omstreden 'designerdrug' 3-MMC werd afgelopen donderdag officieel verboden en staat daarmee op lijst II van de Opiumwet. Maar wat zijn designerdrugs eigenlijk en hoe kan het dat 3-MMC zo lang legaal was? Jurre Geluk onderzoekt dit in Dealen met Designerdrugs.

In de vierdelige documentaireserie Dealen met Designerdrugs duikt Jurre Geluk vorige maand in de wereld van deze gevaarlijke designerdrug. Tijdens zijn zoektocht bezocht hij ook staatssecretaris Paul Blokhuis om te vragen waarom designerdrugs niet allang illegaal zijn.

In oktober schreef Spuiten en Slikken al dat een meerderheid onder de jongeren voor een verbod op 3-MMC was:

Den Haag
Paul Blokhuis, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gelooft dat het verbod op 3-MMC ook het gebruik zal veranderen: 'Er zitten risico's verbonden aan het gebruik van 3-MMC. En ook bij andere synthetische drugs - zoals 4FA, dat ook op de lijst van verboden drugs terecht is gekomen - zagen we een spectaculaire daling van het gebruik.' Maar producenten zijn heel inventief, legt hij uit: 'Als we een product verbieden, komen zij met een product met een iets andere samenstelling en een iets andere naam. Een product dat wel legaal is. Daar willen we iets aan doen. Er is een nieuw wetsvoorstel in voorbereiding waarin we alle nieuwe psychoactieve stoffen verbieden.' De reden waarom dit zolang heeft geduurd, is een financiële reden, licht hij toe: 'Waar we in Nederland tegenaan lopen is dat we ook politie en handhaving nodig hebben die daar extra op ingezet zou moeten worden en daar was geen geld voor. Daar heeft het lang op vastgezeten.' 

Maar hoe veilig was 3-MMC? En wat als je verslaafd raakte aan 3-MMC? Jurre zocht het uit: 

#1: Hoe veilig is 3-MMC?
Designerdrugs als 3-MMC zijn de laatste tijd razend populair geworden. Het zijn kopieën van bestaande drugs, maar in tegenstelling tot xtc en cocaïne zijn designerdrugs 'gewoon' legaal. En dat terwijl deze drugs zeker niet zonder risico zijn. 

#2: Hoe is 3-MMC als partydrug?
In deze aflevering gaat Jurre langs bij een groep partygebruikers. Ook bezoekt hij Gallyon; bij haar ging het net mis na te veel feesten op 3-MMC.

#3: Wat als je verslaafd raakt aan 3-MMC?
In deze aflevering gaat Jurre langs bij Joost, hij is al jarenlang verslaafd aan 3-MMC en probeert af te kicken. Ook spreekt hij een burgemeester uit Oost-Nederland die zich zorgen maakt over het designerdrugsprobleem in zijn regio.

#4: Werkt een verbod op 3-MMC?
Jurre volgt Joost onderweg naar de afkickkliniek. Daarnaast gaat hij een avondje mee met dealer Rayan, die 3-MMC op straat verkoopt. En Jurre klopt aan bij de politiek. Want: gaat een verbod op 3-MMC helpen?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

cyrilio
cyrilio6 nov 2021 - 17:22

nee natuurlijk werkt een verbod niet. Kijk naar cocaïne of XTC. We moeten reguleren.

Transform org heeft een fantastische handleiding gemaakt hoe we dat het beste kunnen doen. Hoogste tijd om pragmatisch te werkt te gaan.