Hoe is het om korsakov te hebben?

theme-icon
Drugs
  •  
05-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2753 keer bekeken
  •  
even-vergeten-ftr-still-02

Kenny en Christina proberen geteisterd door schuld, schaamte, verslaving en een verwoest geheugen, toch een manier te vinden om binnen de muren van de kliniek en de grenzen van hun ziekte Korsakov een leven te creëren. Lukt het ze om hun weg te vinden? 

In het bos van Beekbergen ligt het verpleeghuis Markenhof. De gebouwen bieden onderdak aan 140 patiënten met verschillende stadia van het geheugenverstorende Korsakovsyndroom. Korsakov ontstaat door ernstige tekorten aan vitamine B1, vaak veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. Sommige patiënten kunnen niet veel meer dan voor zich uit staren, terwijl anderen op het eerste gezicht geen problemen lijken te hebben. Het enige wat ze gemeen hebben, is dat bijna allemaal graag naar huis willen.

Kenny
In de documentaire staan Kenny en Christina als patiënten centraal. Kenny heeft het gevoel dat hij bestolen is en vindt het onrechtvaardig dat hij opgesloten zit. Zijn heftige, maar ook complexe relatie met medepatiënt Loes zet zijn vrijheid op het spel, aangezien hun alcoholverslaving regelmatig terugkomt.  

Christina
Christina heeft geen idee hoe ze in Markenhof terecht is gekomen, maar neemt de dag zoals die op haar afkomt. Soms gaat dat beter dan andere keren. "Even Vergeten" biedt een ontroerende blik in de wereld van ex-alcoholisten voor wie het leven buiten de kliniek niet meer verantwoord is.

Bekijk hier de 2Doc: Even Vergeten op NPO Start

Meer over dit onderwerp:

Thema's:

theme-icon
Drugs
   theme-icon
Mentaal
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar