Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zwolle & Salland

Utrecht is klein Amsterdam en Zwolle is klein Utrecht. In deze stad in Overijssel geniet je eveneens van een historisch stadscentrum, maar dan zonder heisa en drukke menigtes. De gezellige binnenstad vertoont nog altijd middeleeuwse karakteristieken. Zoals de zeshonderd jaar oude Sassenpoort, een prachtig overblijfsel van de oude stadsmuur, of indrukwekkende koopmanshuizen die stammen uit het tijdperk van de Hanze, een belangrijk middeleeuws handelsverbond tussen verschillende steden aan de IJssel.
Maar Zwolle voldoet ook aan alle kenmerken van een moderne stad. Je vindt er een groot aanbod aan cafés, restaurants, terrassen en winkels en dus volop mogelijkheden voor een dag of avond uit. Bezoek vooral even de misschien wel mooiste boekhandel van Nederland: Waanders in de Broeren, gevestigd in de eeuwenoude Broerenkerk.
Zwolle uitgespeeld en behoefte aan natuur? Trek dan iets verder de provincie in en waag je aan een wandel- of mountainbiketocht over de Sallandse Heuvelrug. Dit prachtige heuvellandschap behoort tot één van de grootste heidegebieden van Europa en heeft door alle hoogteverschillen bijna een on-Nederlandse uitstraling.
Eten
Zwolle staat bekend om een van de beste restaurants ter wereld: de Librije, met maar liefst drie Michelinsterren. Aan dit beroemde restaurant hangt, zoals te verwachten, daarom ook een flink prijskaartje. Maar eigenaar en chef Jonnie Boer heeft vorig jaar brasserie Brass Boer Thuis geopend, waar je – voor iets minder geld – ook van zijn menu’s kan genieten. Jonnie werkt specifiek met ingrediënten uit de regio van Zwolle, zoals snoekbaars uit de Vecht en plaatselijke vlierbloesem waar hij champagne van maakt.
Brengt je bezoek aan Zwolle je ook naar Museum de Fundatie? Vergeet dan niet een kop koffie te drinken in Hannema’s Museumbar. Gevestigd in de hypemoderne keramieken koepel op het dak biedt deze prachtig uitzicht over de historische binnenstad.
Vervoer
Vanuit Utrecht sta je met ongeveer anderhalf uur in Zwolle. Eenmaal daar is het stadscentrum heel gemakkelijk per voet te ontdekken, maar overweeg ook eens de elektrische bromtaxi van chauffeur Alex. Een mooi duurzaam alternatief en als je kiest voor de ‘Zwollercoaster’ rijdt hij je ook nog eens langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands
Zwolle

© Marc Goldman / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.