Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zaragoza

Zaragoza is de vijfde grootste stad in Spanje en maakt deel uit van de regio Aragón. Toch wordt de stad vaak overgeslagen door toeristen, terwijl het er barst van de historische monumenten. De Spaanse stad ligt in het noorden en is centraal gelegen tussen Barcelona , Madrid en Valencia . Zaragoza ligt te midden van deze steden én de rest van Europa. En dat zorgt voor vele economische kansen. 
De Basílica de Nuestra Señora del Pilar ligt in het centrum van Zaragoza en is niet te missen. Het is een enorme kathedraal die voor veel katholieken dient als bedevaartsoord. Binnen in de Basílica zijn muurschilderingen te vinden van Francisco de Goya, een van de bekendste Spaanse schilders. Hij groeide op in Zaragoza en hier zijn de inwoners van de stad erg trots op.
In Zaragoza kun je zomaar op bouwkundige overblijfselen van het Romeinse Rijk stuiten. Dankzij de Romeinse keizer Augustus zijn deze invloeden nog steeds terug te vinden in de eeuwenoude stad. Je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen in Museo de las Thermas Públicas, het kleinste museum van de stad. Hier zijn de restanten van een oud Romeins badhuis te zien. 
Nog op zoek naar een hypermoderne slaapplaats? Een uurtje rijden van de stad ligt Hotel Aire de Bardenas. Hier slaap je in een bubbel onder de sterren. Een unieke ervaring, vraag maar aan Evi!
Eten
In Spanje eet men laat. Dat klopt. En de authentieke Spaanse stad Zaragoza is daar geen uitzondering in. Vaak wordt er geluncht vanaf 2 uur ’s middags en het avondeten begint pas om 9 uur ’s avonds. Hou daar dus rekening mee! 
Spanje zou Spanje niet zijn, als er geen tapas was. In Zaragoza zijn dan ook veel tapasbarretjes te vinden waar je staand een hapje kan eten. Je leest het goed: staand. Het is namelijk een typische Spaanse gewoonte dat er soms géén stoelen zijn. Bij Los Victorinos bijvoorbeeld, een tapasbar in het centrum. Hier staan de locals aan de bar voor hun dagelijkse portie tapas. Ook leuk: één keer per jaar wordt de Zaragoza Tapas Contest georganiseerd. Dit is de oudste tapaswedstrijd van Spanje, waaraan iedereen mee kan doen én kan proeven van de lokale specialiteiten. 
Daarnaast gaat de legende dat monniken uit een dorpje vlakbij Zaragoza chocola introduceerden in Europa. Vandaar de vele chocolaterieën in en rondom de stad. Je zou een Chocopass kunnen aanschaffen om vijf kleine specialiteiten (van chocola) te proberen bij verschillende winkels. Om het plaatje compleet te maken, kun je naar Churrería la Fama gaan. Hier maken ze churros, ook wel een Spaanse donut genoemd, die je in een glas hete chocola kunt dippen. 
Vervoer
Als je in het oude centrum blijft, kun je de meeste plekken te voet bereiken. Ga je toch verder, dan is de tram of bus een goedkope optie. Zaragoza is overigens ook een fietsvriendelijke stad. De stad is namelijk redelijk vlak en je kunt op meerdere plaatsen fietsen huren. 
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m mid-juni & september, oktober 
Visum: Nee 
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Spaans 
zaragoza

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.