3 op Reis

Zanzibar

Zanzibar: een Afrikaans paradijs met parelwitte zandstranden en een goede dosis cultuur. De met koraal omringde archipel ligt 50 kilometer uit de kust en wordt gevormd door 50 eilandjes.
Het hoofdeiland is Unguja, met Stone Town als toeristische centrum. Het eiland heeft een hele rits aan overheersers gehad, waarvan de Arabieren de meest invloedrijke waren. Dit is goed zichtbaar in het stadje Stone Town, dat in 2000 een plek heeft bemachtigd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Opvallend zijn de bijzondere 19 e eeuwse deuren, die ofwel Indiaas, Swahili of Arabisch versierd zijn. Hoe rijker de handelaren waren, hoe rijker de deuren versierd zien. Tip: duik de Gallery Bookshop (bij Gizenga Street) in. Hier kun je landkaarten kopen, waarop de locaties van de versierde deuren te zien zijn. Ook kan je hier een zeewierboerderij bezoeken. Dat is nog eens wat anders dan een kinderboerderij! Voor het mooiste strand van Unguja ga je trouwens naar Nungwi Beach! Van plan om het eiland in februari te bezoeken? Ga dan naar het Sauti za Busara Festival, een van de grootste Afrikaanse muziekfestivals.
Een half uurtje verder vliegen van Unguja ligt het eiland Pemba. Hoewel het toerisme hier nog in de kinderschoenen staat, ga je je hier zeker niet vervelen. Zo kun je op Pemba op een ngalawa (mangoboot) stappen om vervolgens op z’n Tanzaniaans te gaan wadlopen. Zandbankhoppen dus, maar dan met parelwit koraalzand!
Ooit getukt in een aquarium? Op het eiland Pemba kan het. In het noordelijke puntje van het eiland bevindt zich The Manta Resort : een hotelkamer ín de Indische Oceaan. Ja dat lees je goed. Om een nacht tussen de vissen te tukken, moet je wel diep in je portemonnee graven. Voor de kamer ben je namelijk 1500 euro per nacht kwijt. Maar daar krijg je meer dan genoeg voor terug. Zo krijg je voor die prijs ook een loungedek, waar je in de zon kunt bakken of naar de sterren kunt turen. Oh ennn over eten hoef je je geen zorgen te maken. Jouw privé-ober (!) zorgt dat je niet te kort komt.  Maar het allerbelangrijkste: je helpt de lokale community door een nachtje onder water te spenderen. Ten eerste omdat ’t natuurlijk werkgelegenheid creëert voor de mensen op het eiland, maar vooral ook omdat een deel van de opbrengst naar de Kwanini Foundation gaat. Hun doel is om de lokale gemeenschap te ondersteunen door samen met hen te werken aan een betere toekomst, zonder hun tradities en geschiedenis uit het oog te verliezen.
Eten
De keuken van Zanzibar wordt gekenmerkt door vis- en zeevruchten. Ook zul je hier veel bonen, aardappelen, cassave en bakbananen tegenkomen. Een populaire streetfoodsnack is urojo : pikante kip met aardappelpartjes, gefrituurde cassavechips, rode ui, kachori (gefrituurde aardappelbollen) en ei. Daarnaast ga je in Zanzibar ongetwijfeld de Zanzibar Pizza tegenkomen. Denk hierbij niet aan de pizza’s die je gewend bent. De Zanzibar Pizza bestaat uit een mix van groenten, eieren en mayonaise, omhuld door een deegpannenkoekje. Het proberen waard!
Vervoer
Een retourtje Amsterdam-Zanzibar heb je al vanaf 600 euro. Hiervoor ben je rond de 11 à 14 uur onderweg, inclusief 1 overstap. Vanuit hier rijd je binnen slechts een kwartiertje naar Stone Town op Unguja. Voor een retourticket van Unguja naar Pemba ben je 77 euro kwijt. Deze vlucht duurt 30 minuten.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m september
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Tanzaniaanse shilling
Taal: Swahili, Engels
Met dank aan Explore Tanzania. 
zanzibar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.