Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Yogyakarta

Als je naar Java gaat, is het bijna vanzelfsprekend dat je het prachtige Yogyakarta niet overslaat. In de stad wonen ruim een half miljoen mensen en is daarmee een gezellig drukke bedoening. Verder zijn er in de directe omgeving ook vele bijzondere Wil je al het moois zien wat dit gebied te bieden heeft? Probeer hier dan een behoorlijke tijd voor uit te trekken, want er is ontzettend veel te doen en te zien. Je zou alles wel op je must-see lijst willen zetten!
Neem bijvoorbeeld de magische tempels in Yogyakarta, die wíl je zien. De bekende Borobudur en Prambanan tempel zijn slecht twee voorbeelden waarvan Dennis je een voorproefje geeft in de video hieronder. Daarnaast heeft Yogjakarta nog veel meer tempels die een bezoek waard zijn zoals Plaosan, Candi Mendut en de Sambisari tempel. Ook is het Affandi museum een aanrader vanwege de mooie kunst die hier hangt. In de voormalig koninklijke tuin Taman Sari waan je je even van majestueuze sferen. Indonesische snacks, kleding en andere marktwaren scoor je op de Pasar Berinharjo markt.
Tijd voor wat actie? Ga dan met een fourwheeldrive wagen de bergen in naar bijvoorbeeld de vulkanische berg Merapi. Als je liever de benenwagen pakt, kan je een tocht naar de top van Mount Suroloyo of Gunung Kidul maken. Echte adrenalinejunks kunnen naar de Jomblang Cave. Daal hier af met een touw of ga met een band via de rivier naar binnen. Eigenlijk maakt het niet eens echt uit hoe je naar binnen gaat, als je maar gaat. De 300 meter lange gangen in de grotten zijn namelijk adembenemend mooi!
Heb je tijd over voor een stranddagje? Ga dan naar Wediombo Beach, waar je kunt genieten van de Indonesische kust. Op Kukup Beach vind je wat populairdere stranden. Voor wat meer spanning ga je naar Timang Beach. Hier kan je met een kabelbaan van touw en een houten ‘mand’ de zee kan oversteken naar Watu Panjang Island. Je moet het maar durven!
Eten
Een traditioneel recept uit Yogyakarta is gudeg. Dit gerecht bestaat uit jackfruit dat een paar uur wordt gekookt in kokosmelk met palmsuiker en kruiden. Een lekkere variant met dit recept is nasi gudeg. Dan wordt de gudeg geserveerd met gekruide kip, een in kokosmelk gekookt ei en rijst. Een lokaal dessert is ronde. Een pittig rijstballetje gevuld met ’n soort pindakaas, drijvend in ’n zoete gember-citroengras thee.
Voor traditionele Javaanse gerechten zit je goed bij restaurant Bu Ageng. Wil je heerlijke visgerechten met uitzicht over rijstvelden? Reserveer dan een tafel bij Jimbaran. Als je vegetarisch wilt genieten, raden we je Milas aan. Een speciale avond beleef je in restaurant Kesuma. Dit restaurant is gelegen midden in Yogyakarta stad, met een romantische sfeer, fijne mensen en heerlijk eten. 
Vervoer
Vanaf Amsterdam vlieg je in zo'n dertien uur naar de stad Jakarta. Vanaf daar zijn er meerder mogelijkheden om in Yogyakarta te komen. Als je doorvliegt ben je er in ruim een uur. Wil je onderweg meer zien van het prachtige eiland? Pak dan de trein. Dit kost je ruim 8 uur, maar biedt je wel een prachtig uitzicht.  
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Rupiah
Taal: Indonesisch
xi'an

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.