Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Yangon

Lange tijd was Yangon, ook bekend als Rangoon, de hoofdstad van Myanmar. Maar sinds 2005 is die status overgedragen aan de veel kleinere stad Naypyidaw. Yangon blijft met meer dan vijf miljoen inwoners met afstand de grootste stad van het land. Waardoor bijvoorbeeld de Europese Unie Yangon nog steeds als hoofdstad ziet.
In Myanmar is 89 procent van de bevolking boeddhistisch en dat zie je duidelijk terug aan de vele boeddhistische tempels in Yangon. Iets buiten het centrum vind je de Shwedagon Paya. Deze tempel is een van de belangrijkste van het land en als je ernaar kijkt begrijp je waarom. De Shwedagon Paya is de grootste van het hele land en bovendien is de 98 meter hoge piek bedekt met vijftigduizend kilo bladgoud en duizenden edelstenen.
De meeste bedrijvigheid vind je in Downtown, het centrum van de stad. De wijk zit helemaal vol met marktkramen die van alles verkopen. Het is leuk om door de wijk heen te wandelen en alles in je op te nemen. In het centrum is het Britse koloniale verleden duidelijk terug te zien. Overal in de stad zie je vervallen koloniale gebouwen. Het voormalig hooggerechtshof is daar een mooi voorbeeld van.
Dwars door Yangon loopt de Yangon River. Het is mogelijk om met de Dalah Ferry over deze rivier te varen. De boottocht brengt je naar Dalah, een township aan de overkant van de rivier. Daar kan je meerdere indrukwekkende boeddhistische tempels bezoeken. Pas op dat je niet zomaar instapt als een taxichauffeur aanbiedt om je langs deze tempels te rijden. Op de boot proberen veel taxichauffeurs voor veel te hoge prijzen reizigers mee te krijgen. Als je besluit mee te gaan, spreek dan altijd een vaste prijs af.
Eten
Het zal geen verrassing zijn dat de basis van bijna elk gerecht in Myanmar rijst is. In het land worden veel verschillende soorten curry gegeten. Een plek om de echte Myanmarese keuken te leren, kennen is restaurant Green Elephant. In een oud koloniaal landhuis vind je lokale gerechten als varkensvlees met rode curry.
Een ander bekend gerecht in Myanmar zijn noedels. Bij de 999 Shan Noodle Shop vind je veel verschillende soorten. Van de lokale Shan Noodle tot rijstnoedels. Je kan het hier allemaal proeven. Je moet wel een beetje op tijd gaan eten, want dit restaurant sluit al om zeven uur ’s avonds.
Vervoer
In Yangon is het handig om gebruik te maken van de Circle Train. Deze trein rijdt rond de hele stad en kan je naar vrijwel alle belangrijke plekken brengen. De lokale bevolking heeft van de trein een soort rijdende markt gemaakt. Je zal tijdens de rit veel bewoners langs zien lopen met manden met allerlei etenswaren. Deze etenswaren proberen in de trein te verkopen. Zo brengt de trein je niet alleen overal, maar maak je ook nog kennis met de lokale bevolking van de stad.
Goed om te weten
Beste reistijd: Oktober t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Kyat
Taal: Birmaans
Yangon

© f11photo / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.