Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Weerribben

Als je net iets verder peddelt dan de waterstraten van het welbekende Giethoorn, bereik je de Weerribben: een labyrint van sloten en moerasbossen. Door het winnen van turf veranderde het landschap in een zompig gebied van 3500 hectare. Weerribben is een van de grootste laagveenmoerasgebieden van Noordwest-Europa. Je komt er rietlanden en moerasbossen tegen, maar ook trilvenen: op water drijvend veengrond dat een golfbeweging maakt als je erop gaat staan. Het door mensenhanden aangelegde natuurgebied ervaar je optimaal in een kano. Zo zijn er verschillende kanoroutes waarmee je tussen rieten muren vaart en van de omgeving kan genieten. Ben je meer een wandelaar? De omgeving biedt ook wandelpaden die je rondleiden door de natuur.

Door de afwisseling van water en land tref je in de Weerribben een groot scala aan planten en dieren. Het open water van het natuurgebied is namelijk een ideale woonplek voor zowel flora als fauna. Van de grote vuurvlinder, tot de zwarte stern, waterlelies en het zeldzame rood schorpioenmos: de natuurliefhebber kijkt hier zijn ogen uit. Bovendien mag het moerasgebied zichzelf prijzen met de otter die zich er heeft gevestigd. Een teken dat het natuurgebied van goede kwaliteit is, want de otter leeft alleen in kwalitatief hoogwaardige omgevingen.

Altijd al in ochtenddauw van een moerasbos willen wakker worden? In Weerribben kan het. In het natuurgebied staan verschillende eeuwenoude huizen en hutten die zijn omgetoverd tot slaapplekken. Zo vind je er oude turfstekers-gebieden, vervenerswoningen en molenaarshuizen waar je de nacht kan doorbrengen in een knusse bedstede.

Vervoer

Vanaf Utrecht ben je met de trein en bus zo’n twee uur bezig om in Weerribben-Wieden te komen. Met de eerste trein rijd je van Utrecht naar Zwolle. Vervolgens neem je nog een trein van Zwolle naar Kampen. Vanaf station Kampen brengen meerdere bussen je naar het natuurgebied.

Goed om te weten

Beste reistijd: Gedurende het hele jaar

Visum: Nee

Inentingen: Nee

Valuta: Euro

Taal: Nederlands

Weerribben

© Adellyne / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.