Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Vrijstaat

Het boeren platteland van Zuid-Afrika vind je in de provincie Vrijstaat. Dit gebied ligt in het hart van het land en bestaat voornamelijk uit kleine dorpen, uitgestrekte zonnebloemvelden en rondrijdende tractors. Vrijstaat wordt ook wel de graanschuur van Zuid-Afrika genoemd. Opvallend is dat je in veel dorpen Nederlandse kerktorens ziet. Dit komt omdat veel bewoners Nederlandse voorouders hebben vanuit het koloniale verleden.  
Vrijstaat is opgericht door Voortrekkers of Boeren dit zijn Nederlandstalige boeren die in de negentiende eeuw vluchtten, omdat de Britten hoge belastingen invoerden in de Kaapprovincie (de toenmalige woonplaats van de boeren). De Britse zendelingen begonnen zich steeds meer met de Boeren te bemoeien. Die zochten daarop toevlucht op het platteland en richtten de Vrijstaat op. In eerste instantie was Vrijstaat onafhankelijk, maar begin twintigste eeuw werd de staat weer bij Zuid-Afrika ingelijfd. Sindsdien is het een provincie. 
In Vrijstaat is het verleden nog goed voelbaar. De donkere bevolking werd tijdens de apartheid verbannen naar townships. Veel daarvan bestaan nog steeds en hoewel de zwarte en blanke bevolking steeds meer mengen, zijn de verschillen nog altijd groot. De mensen die nu in de townships wonen, werken bijvoorbeeld vaak als knecht op boerderijen van de blanke Zuid-Afrikanen. In Vrijstaat kan je als reiziger op veel van die boerderijen overnachten. Dit geeft je een bijzondere kijk in het heftige verleden (en heden) van het gebied. 
Maar Vrijstaat heeft meer te bieden dan alleen een kijk in het verleden. Bijzonder is bijvoorbeeld de Vredefortkrater. Deze krater is ontstaan toen een meteoriet met een diameter van tien kilometer insloeg op aarde. Dit is één van de grootste objecten die de aarde ooit heeft geraakt. De krater heeft een doorsnee van ongeveer driehonderd kilometer, is daarmee de grootst gevonden krater ooit. Mede daarom is hij in 2005 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bang dat er plots weer een meteoriet uit de lucht komt vallen hoef je niet te zijn, dit alles gebeurde ruim twee miljard jaar geleden. 
Een andere bezienswaardigheid is de Senitel Hiking Trail. Deze wandeltocht vind je in de Drakensbergen, een van de mooiste routes van Zuid-Afrika. De route brengt je door een ruig gebergte naar de drieduizend meter hoge top van het Drakensberg plateau. Het echte avontuur begint als je bijna boven bent. Hier moet je namelijk een touwladder van ruim dertig meter beklimmen voordat je het uitzicht bovenop het plateau bereikt. 
Eten
Op het platteland van Vrijstaat organiseren de boeren vaak  braais . Een braai is een typisch Zuid-Afrikaanse barbecue. Op de braai worden Zuid-Afrikaanse gerechten als boerewors , een opgerolde Zuid-Afrikaanse worst,op de barbecue gegrild. Maar ook de biefstukken, kip en lamskoteletten zullen niet ontbreken. Op 24 september wordt in Zuid-Afrika de multiculturele Erfenisdag gevierd. Deze dag wordt onder Afrikaners Nationale Braaidag genoemd. 
Vervoer
Openbaar vervoer is op het platteland van Vrijstaat nauwelijks beschikbaar. De beste manier om van A naar B te komen is met een (huur)auto. Zo kan je op eigen tempo de uitgestrekte wegen verkennen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart, april, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Rand
Taal: Afrikaans, Sotho & Engels
Vrijstaat-Zuid-Afrika

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.