3 op Reis

Vlieland

De wind door je haren laten gieren en zand tussen je tenen? Dan ben je in het kleinste Waddeneiland waar Nederland over beschikt op de juiste plaats. Verscholen in een omgeving van bossen, duinen, zee en strand is het enige dorp, Oost-Vlieland, te vinden.

Sinds 2016 wordt er elke zomer het Surf Film Festival gehouden. Op een groot bioscoopdoek worden er films en documentaires vertoond. Deze staan in het teken van kite-, wind-, en golfsurfen. Rond de vuurkorf, op de loungebanken of op het terras kan je heerlijk uitwaaien aan zee terwijl de dj de muziek door de luidsprekers laat klinken.

Vlieland is een van de beste plekken van Nederland om te surfen. De golfen komen hier met volle kracht binnen waardoor je de beste bewegingen op je surfplank kunt maken. Nog geen of weinig ervaring met surfen? Ga dan langs bij Surfana. Daar kan je allerlei lessen volgen op het gebied van surfen en suppen.

Elk jaar, in het laatste weekend van juni, spoelt de Vlieblues aan op het eiland. Verdeeld over acht strandpaviljoens en bistro’s zijn er optredens te bezoeken van verschillende blues-muzikanten.

Een ander zomers evenement in Vlieland is J’aime La Vlie. Een festival waar de liefde voor het Songfestival en de ultieme eilandbeleving samenkomen. Nationale en internationale oud-Eurovisiedeelnemers komen elk jaar langs om hun optredens weer nieuw leven in te blazen.

In de Vlielandse duinen staat een intacte bunker, Stelling 12H, uit de Tweede Wereldoorlog. Met een gids kan je een excursie volgen door de gangen van deze bunker. Tijdens deze excursie kom je te weten hoe de Duitse bezetters in die tijd hun dagen doorkwamen.

Eten

Met een altijd wisselend aanbod aan speciaal bier en een ruime keuze aan bitterballen en tosti’s is het Vlielands Biercafé de plek waar je moet zijn. Naast eten en drinken kan je in de zomermaanden ook genieten van een wekelijks optreden van de beste singer/songwriter van Vlieland. Al zeggen ze zelf.

Dineren en tegelijkertijd de zon in de zee zien zakken? Dat kan bij strandpaviljoen ’t Badhuys. 365 dagen per jaar zijn ze geopend en ze beschikken over een groot aanbod dat gaat van ontbijt tot cocktails.

Vervoer

Vanuit Harlingen vertrekt minstens drie keer per dag een boot richting Vlieland. Onderweg vaart de boot langs zandplaat de Richel. Deze staat bekend om zijn zeehonden.

Op het eiland is het voor reizigers niet toegestaan om de auto mee te nemen. Maar Vlieland biedt alternatief. Zo zijn er fietsen te huur en is er busvervoer zodat je makkelijk van de ene naar de andere bestemming komt.

Goed om te weten

Beste reistijd: Mei t/m september

Visum: Nee

Inentingen: Nee

Valuta: Euro

Taal: Nederlands

Vlieland

© Kirill Chernyshev / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.