3 op Reis

Ushguli

Diep in het Kaukasus gebergte ligt Ushguli. Een klein dorp aan de voet van de Shkhara, de hoogste bergtop van Georgië. Dit dorp ligt in de historische provincie Svanetië, waar slechts 200 mensen wonen. Ushguli ligt daarnaast op een hoogte van maar liefst 2.100 meter. Dit maakt het ’t hoogst bewoonde dorp van heel Europa! 
Het landschap van Svanetië kenmerkt zich door hoge bergen en middeleeuwse dorpjes. Aangezien het zo diep in de bergen ligt, is deze omgeving is redelijk ontoegankelijk voor buitenstaanders. Maar juist door deze isolatie is Ushguli en de Svanetië-regio zo intact gebleven. Heel typerend zijn de zogenaamde torenhuizen. Deze werden zowel gebruikt als woning én als verdedigingspost tegen indringers. In Ushguli staat bijvoorbeeld zo’n soort toren bovenop een heuvel die dateert uit de 12 eeuw. 
Een populaire manier om Ushguli en de rest van de omgeving te verkennen is om een trekking door de gebergtes te maken. In vier dagen tijd kun je verschillende dorpjes in Svanetië verkennen. Het mooiste hieraan is dat je geen tent hoeft mee te sjouwen! Er zijn langs de route namelijk verschillende homestays waar je kunt overnachten. 
Eten
Als je besluit een trekking te maken, hoef je je weinig zorgen te maken over voedsel in Ushguli. In de homestays wordt namelijk ontbijt en avondeten geserveerd. Je kunt hier vaak ook zelf je lunch maken. Het kan wel handig zijn om van tevoren houdbaar eten in te slaan. Dan heb je altijd een snack bij de hand indien nodig! 
Vervoer
Ushguli is lastig te bereiken. Het is mogelijk om van Mestia naar te rijden, maar de wegen zijn hier in slechte staat. Op sommige plekken is de weg onbestraat en zeker bij slechte weersomstandigheden kan het gevaarlijk zijn. Als je met de auto gaat, is het dan aan te raden met een 4x4 te gaan. Je kunt ook de bus of taxi nemen vanaf Mestia. En natuurlijk kun je ook besluiten om het stuk van Mestia naar Ushguli te hiken!
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Iari
Taal: Georgisch
ushguli

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.