3 op Reis

Tulum

Tulum Pueblo is een badplaats in het oosten van Mexico. De stad is de hoofdstad van de regio Tulum. Deze regio is voornamelijk bekend vanwege de historische Maya-ruïnes die vlak naast de stad gevonden zijn. Bijzonder aan de ruïnes is dat ze direct aan de kust zijn gebouwd, waardoor je mooi uitzicht hebt over zee. De ruïnes zijn enorm populair. Vanuit Cancun en Playa del Carmen komen bussen vol mensen naar de ruïnes toe.

Nog bekender zijn de Maya-ruïnes van de oude Mayastad Chichén Itcá. Chichén Itcá is bekend om zijn twee grote piramides en behoort daarom tot de zeven nieuwe wereldwonderen. De stad ligt op slechts twee uur rijden van Tulum en was ooit een van de belangrijkste steden van de Maya’s. Bijzonder aan de stad is dat er nog heel veel niet ontdekt is. Onder de grond liggen waarschijnlijk nog veel geheimen van de Maya’s begraven. Het is wel een aanrader om met een gids op pad te gaan, anders is van de ruïnes weinig te begrijpen.

Tulum is niet alleen maar een plek van oude ruïnes. Het staat ook bekend als prachtige badplaats. Vlakbij Tulum vind je het biosfeerreservaat van Sian Ka’an. Deze naam komt uit het Maya en betekend letterlijk ‘geschenk uit de hemel’. Daar is geen woord over gelogen. Het reservaat is een waar paradijs. De kans is klein dat je ooit zulk helder en blauw zeewater gezien hebt. In het reservaat leven krokodillen, schildpadden en dolfijnen. De kans dat je deze daadwerkelijk tegen het lijf loopt is bijna honderd procent. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat het gebied al jaren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Het is een aanrader om te gaan snorkelen of duiken in cenotes. Dit zijn grotten die deels gevuld zijn met water. Vlakbij Tulum vind je de cenotes van Dos Ojos. Deze werden door de Maya’s als heilig gezien. Het water in de grotten is helder en zowel onder- als bovenwater is er veel te zien. De grot heeft de bijnaam batcave, want terwijl jij met je snorkel door het water trappelt hangen er honderden vleermuizen boven je hoofd. Het is een unieke ervaring om in zulke grotten de duiken of snorkelen. Ga wel altijd met een gids. Als je zelf gaat heb je namelijk geen idee hoe je ergens moet komen of waar je heen moet duiken.

Eten

Tulum is een badplaats en daarom vind je langs het strand de meeste leuke restaurants. Voor ontbijt kan je het beste langs bij Matcha Mama. Niet alleen vanwege de lekkere smoothies en smoothiebowls, maar ook vanwege het uiterlijk van het restaurant. De bar ziet eruit als een hut op een onbewoond eiland en is een ware hit op instagram.

Restaurant Hartwood is de plek om avond te eten. ’s Avonds worden de tafels naar buiten gebracht en boven je hoofd de lampionnen aangestoken. In deze romantische setting krijg je heerlijke Mexicaanse gerechten voorgeschoteld. Reserveer wel even van tevoren, want het restaurant zit nagenoeg altijd vol.

Vervoer

Openbaar vervoer is er niet in Tulum, maar gelukkig is in de stad bijna alles te voet goed te bereiken. Mocht je liever niet wandelen, dan zal je voornamelijk gebruik moeten maken van taxi’s. Om bij de bekende ruïnes te komen zal je met een excursie mee moeten gaan of ook een taxi boeken. De taxi’s rijden zonder meter dus spreek van tevoren duidelijk de prijs van de rit af. Taxichauffeurs zien reizigers namelijk als makkelijk doelwit om geld af te troggelen.


Goed om te weten

Beste reistijd: December t/m mei
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Mexicaanse Peso
Taal: Spaans

Tulum

© DC_Aperture / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.