Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Titicacameer

Het Titicacameer ligt in het Andesgebergte, op de grens van Bolivia en Peru. Met een oppervlakte van 8.372 km is dit het grootste meer van Zuid-Amerika. Dat is nog groter dan de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht bij elkaar! Opvallend is dat het Titicacameer ver boven de zeespiegel ligt en daarmee het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld is. Historisch gezien is het meer een belangrijke plek voor Peruaanse folklore en voor het ontstaan van het Inca imperium.
In het Titicacameer liggen 41 eilanden. Eén daarvan is het bergachtige eiland Taquile, dat ongeveer vijftig kilometer van Puno ligt. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het water. En bij een strakblauwe lucht kun je ’s nachts wegdromen onder de sterrenhemel. Het Inca-motto van de bewoners van Taquile is ‘ama sua, ama llulla, ama qhilla’. Dat betekent: ‘steel niet, lieg niet en wees niet lui’. 
In tegenstelling tot de omliggende eilanden is Taquile niet ten onder gegaan aan het massatoerisme. Hier zijn dan ook geen auto’s, hotels en grote winkels te vinden. De inheemse community van het eiland heeft het toerisme compleet in eigen handen genomen. Om te overnachten kun je bijvoorbeeld het beste bij een familie thuis slapen. Dat is nog eens een échte authentieke Peruaanse ervaring!
Eten 
In Puno zijn een aantal plekken waar smakelijke authentieke gerechten op de kaart staan. Ga langs bij restaurant Mojsa om tussen de locals een echte traditionele Peruaanse maaltijd te verorberen. Hier heb je uitzicht op het historische Plaza de Armas. Op Taquile is maar één klein restaurant te vinden: Restaurante Comunál. Net als alle andere toeristische voorzieningen op ‘t eiland, wordt deze gerund door de community. Verder kun je overal sopa de quinua krijgen. Dit is traditionele soep gemaakt van... quinoa! Daarnaast is verse forel ook een lokale delicatesse die je geprobeerd móet hebben. 
Vervoer
De Copacabana is de grootste stad aan het Titicacameer. Deze kleine pittoreske stad ligt dan nét niet in Peru, maar wordt vaak door reizigers gebruikt als grensovergang tussen Bolivia en Peru. Vanuit Copacabana kun je makkelijk de boot pakken naar de eilanden in het Titicacameer. Maar je kunt ook de boot pakken vanuit Puno in Peru. Vergeet je trui niet! Het kan erg koud zijn op en rondom het meer. Op Taquile zelf zijn geen auto’s, dus hier ben je volledig aangewezen op je wandelskills.
Goed om te weten
Beste reistijd: Oktober t/m maart 
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Peruaanse Sol 
Taal: Quechua 
Met dank aan Responsible Travel Peru. 
Titicacameer Peru

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.