Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Tikal

De oorspronkelijke bewoners van Guatemala zijn de Maya’s. Dat is hier dé toeristische trekpleister, maar die heeft ook een duistere kant... Dat merk je in Nebaj bijvoorbeeld. Hier woont de Lixil community: een Maya-groepering die tijdens de 36-jaar durende Guatemalteekse Burgeroorlog ‘t meest heeft geleden. Het hoogtepunt van de oorlog viel samen met het regime van Ríos Montt. Hij is verantwoordelijk voor 70.000 tot 100.000 doden, waarvan 80% Maya’s waren. Complete dorpen werden uitgeroeid en de Maya’s moesten gedwongen hun eigen volk vermoorden. De bewoners van Nebaj praten niet graag over deze gruwelijkheden. Toch is een bezoek aan Nebaj niet verkeerd voor je totaalbeeld van Guatemala.
Reis je net als Geraldine richting Tikal en zoek je een slaapplek? Ga dan zeker voor een homestay! In heel Guatemala makkelijk te fiksen, goedkoop én goed voor je Spaans.
Je mag Guatemala niet verlaten voordat je Tikal hebt afgevinkt. Tikal staat namelijk symbool voor de Mayacultuur: het is oud, verweerd, maar staat nog steeds trots overeind. Het bizarre is dat maar 5-20% van de ceremoniële piramiden zichtbaar is. De rest van de stad verdween duizend jaar geleden op mysterieuze wijze. Wil je het hele gebied zien? Dan heb je minimaal drie dagen nodig. Gelukkig kun je met een gids de belangrijkste delen ook in één dag zien.
Eten
In Guatemala vliegen de tortilla’s je om de oren. Ja, ook tijdens het ontbijt. Hetzelfde geldt voor bonen aka ‘frijoles’. Want die twee ingrediënten komen van oudsher uit de Maya-keuken. Daarnaast gaan de locals hard op kip. Ben je meer van de vis? Die staat langs de Guatemalaanse kust vooral veel op het menu. 
Ga je Nebaj bezoeken? Probeer dan de tortilla’s van El Descanso. Liever een dik uitzicht? Scoor een tafeltje op het terras van Hacienda Mil Amores. Verder is La Cúpula Restaurante een chille tent. Lees: enorme borden met nacho’s!
Ga je een hele dag langs de ruïnes van Tikal struinen? Neem sandwiches mee! Je vindt er namelijk genoeg picknicktafels, maar geen eetkraampjes. De meeste hotels in de buurt zijn het gewend om lunchzakjes te maken. De restaurants in de omgeving van Tikal vind je in de nabijgelegen plaats Flores. Hoe dan ook mag je hier Restaurant La Villa del Chef niet overslaan. Van burgers met zelfgemaakte frietjes tot luxe opgediende vis; ze hebben het allemaal. Verder zijn Raices Bar and Grill en Cool Beans Cafe aanraders!
Vervoer
Vanaf €400,- heb je al een retourtje Amsterdam-Guatemala stad. Je kunt ook op Flores vliegen, een stad dichtbij Tikal, maar dat kost je al gauw zo’n €1400,- retour. Wil je vanaf Guatemala stad naar Nebaj of Tikal reizen? Dan kun je het beste een private shuttlebus nemen. Een andere optie is een auto huren, met of zonder privéchauffeur. Kies hoe dan ook niet voor de chickenbus. Want die zijn onveilig voor toeristen. En zitten bijna altijd stampvol!
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m april
Visum: Nee
Inentingen: Ja
VALUTA: Guatemalaanse quetzal
TAAL: Spaans, Mayatalen
Met dank aan Adrenalina Tours.
tikal.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.