3 op Reis

Thessaloniki & Athos

Thessaloniki is de tweede stad van Griekenland, op de hoofdstad Athene na. Weliswaar niet zo'n idioot drukke metropool als de hoofdstad, maar met bijna vierhonderdduizend inwoners alsnog een grote jongen. Het allerfijnste aan deze stad is toch wel dat 't direct aan zee ligt, vanuit de stad en vooral vanaf de mooie boulevard. Vooral ter hoogte van de Witte Toren is het uitzicht heel mooi. 

In de stad zijn vele bezienswaardigheden te vinden zoals een kleine versie van de Hagia Sophia uit Istanbul. Die hebben ze hier doodleuk in het klein gekopieerd, maar ook de grootste kerk van Griekenland vind je hier. Cultuur snuiven kan hier dus genoeg, ook net buiten de stad bij Vergina en Pella. In Vergina liggen alle tombes van de Macedonische Koninklijke Familie en in Pella werd de bekendste telg uit deze familie geboren, Alexander de Grote. Ook net buiten Thessaloniki is het heilige schiereiland Athos te vinden.
Eten
In Griekenland vind je genoeg heerlijk eten wat ons betreft. De heerlijke frisse Griekse salades, tzatziki, het lekkere vlees, maar vooral de uitgebreide keuze in vis zorgt bij ons altijd voor een glimlach op het gezicht. Een tip voor de vleesliefhebbers onder ons: Nea Diagonios. 
Ben je op zoek naar de echte Griekse keuken in Thessaloniki, loop dan binnen bij To Ellinikon of Mpakaliarakia tou Aristou. Deze tweede kijkt uit over de haven van de stad. Ook Trigona Elenidis is zeker de moeite waard als je echt Grieks wilt eten. Maar ben je daar even helemaal klaar mee, dan zijn er genoeg andere opties zoals El Correo Cocina Argentina. Overdag is het trouwens echt heerlijk vertoeven met een lekkere bak koffie bij Cafe Melia of Cafe Parallilos.

En wil je in de nachtelijke uren doorfeesten? Een van de hipste tenten om naar toe te gaan is de Shark Bar. Hier kan je trouwens wel het best gewoon loungen voordat je echt helemaal los gaat in bijvoorbeeld Boutique Club of Club Vogue. De barretjes op Iktinou Street doen het trouwens ook heel goed voor de feestvierders onder ons.
Vervoer
Vanaf Amsterdam gaan er helaas geen vluchten direct naar Thessaloniki. Je zal dus genoodzaakt zijn een overstap te maken. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Grieks
thessaloniki-athos.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.