Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Teheran

Iran is een juweeltje. En je vindt er ook heel veel juwelen, bijvoorbeeld in de hoofdstad Teheran. In de Centrale Bank ligt de grootste juwelencollectie ter wereld. Letterlijk schitterend. Ook indrukwekkend: Apadana Palace, De Sheikh Lutfallahmoskee en de Eramtuin. Je vindt er zoveel geschiedenis; Iran is net een gigantisch museum. 
In Ab-o Atash Park kijk je je ogen uit. Je kan er van alles bezichtigen: kleurrijke bloemen, kunst en een vuurtoren. Valiasr Street is de langste straat van het Midden-Oosten en zit vol met winkels. Winkels van Adidas, Bennetton en Rolex. Dat klinkt behoorlijk verwesterd. Gelukkig kan je er ook nog steeds heerlijke kebab eten of Iraanse musea bezoeken. 
Iran ontdekken via poppen? Het kan in Golestan Palace. Sommige zijn zelfs duizenden jaren oud. Aan de poppen zie je welke kleding Iraniërs droegen en ontdek je de tradities van het land. Je ziet bijvoorbeeld hoe Iraanse schoenmakers aan het werk gaan en hoe er brood gemaakt wordt. De poppen zien er allemaal anders uit. Ze hebben verschillende rangen, culturen en tradities. Iran in het klein, dus!
Ben je benieuwd naar het paleis van de Iraanse Sjah? Of de voormalige Amerikaanse ambassade? Als je naar onder scrolt laat Floortje je deze interessante gebouwen zien. 
Eten
Het ontbijt? Dat is vaak brood met gebakken ei. En dan niet het type witbrood dat je van de Nederlandse bakker gewend bent; het lijkt meer op een kruising tussen een wrap en een theedoek. Maar dan wel met een betere smaak natuurlijk.
Ga naar Bix in Teheran voor lekkere zalm, naar Nayeb Vozara voor kebab of naar Doran Cafe voor van alles en nog wat.
Eten met een prachtig uitzicht? Daarvoor ga je naar de top van de Borj-e Milad. Vanaf deze toren kijk je uit over Teheran. Een aanrader is het restaurant bovenin. Je geniet van je eten en het uitzicht verandert steeds. Het restaurant draait namelijk! Wees niet bang dat je misselijk wordt. Zo snel draait ie nou ook weer niet. En in Valiasr Street kan je Westers én Iraans eten. Bijvoorbeeld Kentucky Fried Chicken of verse kebab.
Lekker naar live muziek luisteren terwijl je van je thee nipt. Zo ziet een avondje in Azari Traditional Teahouse eruit. Naast thee kan je er heerlijke stoofgerechten bestellen. Wil je liever iets anders? Dan zit je hier ook goed. Bijvoorbeeld voor een bak Iraanse koffie. Of om als een echte local Shisha te roken! 
Vervoer
Vanaf Amsterdam vlieg je in ongeveer 13 uur naar Teheran. Eens per week kan je met de trein van Teheran naar Istanbul. Of blijf binnen Iran en reis net als Floortje van Kerman naar Shiraz.
Je kan een auto huren om lekker de stad en omgeving verkennen, maar het is wel megadruk op de weg in Teheran. Voor je het weet sta je in de hitte in de file, dus zorg wel dat je altijd water en wat te eten bij je hebt. De metro is ook een prima optie.
Rondlopen door Teheran is wel een uitdaging door de enorme drukte, het lawaai en de smog.
Goed om te weten
Beste reistijd: April, mei, september & oktober
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Iraanse Rial
Taal: Perzisch
teheran.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.