Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Tatra

Op de grens tussen Slowakije en Polen ligt een van de ruigste gebieden van Europa: de Tatra. Het gebergte is het kleinste hooggebergte van Europa, maar daarom niet minder indrukwekkend. De bossen en gletsjers zijn het thuis van onder andere: bruine beren, wolven en de zeldzame Euraziatische lynx. Bovendien is het de enige plek in Europa waar sherpa’s de bergen nog bevoorraden. Sherpa’s zijn traditionele berggidsen en kunnen met meer dan zeventig kilo gewicht op hun rug bergen opwandelen. 
De Tatra staat bekend om de scherpe gekartelde bergtoppen, de honderden gletsjermeren en vele dorpjes die bijna allemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Ondanks dit alles is het gebergte een van de minst bezochte gebieden in Europa. Daarom is de Tatra plek waar je als natuurliefhebber in alle rust kan genieten en zeker niet teleurgesteld vandaan zal komen. 
Beklim bijvoorbeeld Gerlachovský štít Deze berg is met 2655 meter het hoogste punt van het gebergte en relatief eenvoudig te beklimmen. Zorg voor dat je aan de klim begint wel dat je voldoende kleding en goede schoenen aan hebt; het weer kan tussen de bergtoppen snel omslaan. Mocht deze klim te veel gevraagd zijn? Dan is de kabelbaan naar de top van Lomnický štíteen goed alternatief. Deze top is met 2364 meter de tweede berg in het gebied, maar het uitzicht is er zeker niet minder.
Ook is het een aanrader om eens op de fiets te stappen. Het gebied biedt keuze uit meer dan duizend kilometer aan fietsroutes op alle niveaus. Voor een rustige tocht kan je bijvoorbeeld door de valleien fietsen met uitzicht over de bergtoppen. Meer avontuurlijke fietsers kunnen op de mountainbike stappen en over de onverharde paden tussen de bergen door scheuren. 
Eten 
Aan eten is geen gebrek in de vele hutten in het gebergte. Hier krijg je waarschijnlijk Slowaakse specialiteiten als  Zemiakové placky  voorgeschoteld, dit zijn in olie gebakken aardappelpannenkoeken met knoflook. Mochten traditionele gerechten niet helemaal je ding zijn? Dan is er bijna altijd een wienerschnitzel te krijgen. Vergeet tijdens het wandelen ook niet om voldoende energierijke snacks mee te nemen, zoals mueslirepen, noten of bananen. 
Vervoer
De Tatra is goed te bereiken vanuit Bratislava. Vanaf centraal station Hlavná stanica stap je op de trein voor een vier uur durende reis naar de voet van het hooggebergte. Deze vier uur treinreizen is zeker geen straf, want de reis staat te boek als een van de mooiste ritten van Europa. Eenmaal in het gebergte aangekomen is het goed te doen om alleen op pad te gaan. De meeste wandelroutes zijn duidelijk aangegeven, maar een gids kan je natuurlijk meer vertellen over de natuur en de geschiedenis van het gebied. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Juli t/m oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee 
Valuta: Euro
Taal: Slowaaks
tatragebergte

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.